Se hele projektet her
Guide
Luk naturen ind i sommerhuset
En tur i sommerhuset er ofte en oplagt mulighed for at komme tættere på naturen. Men hvordan inddrager du bedst naturen i dit sommerhus? Vi giver dig en række gode bud her.
Af: Pernille Hjorth
Foto: Tina Stephansen , Andreas Mikkel Hansen , mfl.
Publiceret:
Opdateret:
Skab tæt kontakt til naturen
De bedste sommerhuse har som regel et godt samspil med naturen.
Normalt sidder de fleste af os indenfor foran en skærm på arbejdet eller eller skolen. Når vi tager i sommerhus, vil vi derfor gerne være mere udenfor og i tættere kontakt med udelivet.
Er du så heldig at skulle bygge dit sommerhus i et naturskønt område med klitter, skov eller marker, så dyrk det fuldt ud, og hiv det ind i huset. Det kan du fx gøre med store skyde- eller foldedøre, så du kan åbne helt op, så inde- og uderum flyder sammen.
Store vinduer, en lækker, overdækket terrasse og spændende kig indefra og ud kan også give dig den helt særlige oplevelse af at føle dig ude og inde på samme tid. En følelse, der især er vigtig i et sommerhus.
Ryk indendørsfunktionerne ud
En anden god måde at få mere ud af udelivet er ved at rykke indendørsfunktioner ud. Det kan være at bygge et udendørskøkken eller sætte en udendørsbruser op.
Skal dit sommerhus ligge på en mere ordinær grund, kan du overveje at lade den ellers friserede græsplæne gro vildt, så der af sig selv kommer blomster og insekter. Samtidig slipper du for dårlig samvittighed over at huske at slå græs.
Husk dog at undersøge, om grunden er en del af landzone, og om der gælder særlige servitutter i lokalplanen. Den kan fx sige, at du skal have stenurt på taget eller kun må bygge i én etage.
Har du en helt fersk naturgrund, der ikke er byggemoden, og hverken har rør og elektriske installationer trukket hen, skal du være opmærksom på, at det i hvert fald koster 100.000 kroner at få på plads.
Gør dit sommerhus til en sanselig oplevelse
Få liv i alle dine sanser og gør dit ophold i sommerhuset endnu mere givende med få tiltag.
- Plant frugt og grøntsager i haven, som du kan smage på og dufte til. Der er ikke noget så dejligt og smagfuldt som et hjemmedyrket jordbær eller en kartoffel, du selv har gravet op af jorden.
- Installer en bruser i haven eller på terrassen. En kold skyller, når det er varmt - og for den sags skyld også et varmt bad, når det er koldt - er en meget sanselig oplevelse, der kan få gang i hver en celle i din krop. Er det ikke muligt, kan du måske åbne dit badeværelse med en dør ud til haven.
- Overdæk terrassen, så forlænger du sæsonen for udelivet. Om sommeren skærmer overhænget for solens stråler om dagen og om aftenen for duggen. En overdækket terrasse kan også give mulighed for at sove udendørs i frisk luft og trygge rammer tæt på huset.
- Åben ild i haven kan tryllebinde børn som voksne. Lav et bålsted eller invester i et bålfad, så I kan sidde udenfor i de mørke timer og bage snobrød eller grille skumfiduser.
- Hiv naturen ind i dit sommerhus med store vinduer og foldedøre, der kan skydes fra. På den måde flyder ude og inde mere sammen, og skulle den lunefulde danske sommer love regn, har I stadig en masse pænt grønt at kigge på, selvom I sidder ved spisebordet og spiller Ludo.
Kilde: Arkitekt Søren Sarup og Danske BoligArkitekter
Byg efter din grund
- Skov
Fæld ikke løs af træerne, så snart du har købt grunden, men bo på grunden i et stykke tid, inden du finder motorsaven frem. Tænk over skyggeforholdene på grunden. Hvor er der læ, og hvor kommer solen fra? Hvor er de gode spots? Det er nemt og hurtigt at fælde et træ, men det tager mange år for et træ at gro og vokse sig stort. - Strand
Havet giver masser af vind og havgus. Det er hårdt for materialerne og udtørrer hurtigt facaden. Tænk derfor over beklædningen og lysforhold, så det ikke ender med nogle grønne, sprukne brædder. - Ordinær grund
Tænk i indre gårdrum, så du kan ligge i bikini og sole dig, uden naboen kigger ind. Læg evt. dit hus i den anden ende af grunden end de andre sommerhuse.Tænk over haven og lav en god haveplan. På den måde kan du få noget pænt og grønt at kigge på, selvom din grund egentlig bare er født som en græsplæne
Kilde: Arkitekt Karina Søgaard
Kilder
Søren Sarup
Karina Søgaard
Se relateret indhold
Se også disse projekter
Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.