Se hele projektet her
Tips og råd
10 tips til den rette belægning
Sten, havefliser og andre hårde belægninger fås i et utal af varianter. Men hvordan vælger du den helt rigtige løsning til netop dit hus og din have? Det kan du få svar på her, hvor arkitekterne giver deres bedste tips til havens hårde belægninger.
Af: Pernille Hjorth
Foto: Andreas Mikkel Hansen , mfl.
Publiceret:
Opdateret:
10 tips til den rette belægning
- Store flader giver ro
- Små fliser giver bevægelse og intimitet
- Natursten ældes med ynde
- Farven skal passe til huset og omgivelserne
- Miks og match
- Anvend linjer fra husets arkitektur
- Lad sten og belægninger viser vejen
- Hent inspiration i indendørstendenser
- Brug samme belægning inde og ude
- Spørg en fagmand om hjælp
Se uddybning af rådene herunder.
1. Store flader giver ro
Store ensartede flader med få fuger virker rolige. Og med færre fuger, er der mindre ukrudt at tage op. Til gengæld kommer store fliser lettere til at knække og vippe, ligesom regnvand ikke så let kan trænge ned i jorden. Få evt. specialstøbt nogle store betonfliser, du kan bruge i indkørslen og på terrassen. Det ser superflot ud og er en unik og minimalistisk løsning.
2. Små fliser giver bevægelse og intimitet
Små fliser deler arealet op i mindre dele. Samtidig har du mulighed for at lave nogle vilde mønstre, der med linjer og cirkler kan skabe dynamik og bevægelse. Modsat store fliser, vil regnvand have masser af fuger, det kan trænge ned igennem.
3. Natursten ældes med ynde
Natursten har et smukt og unikt spil i overfladen og kan holde til både regn, frost og blæst. Modsat betonsten, patinerer de nemlig med skønhed. Til gengæld er de markant dyrere end fliser af beton, ligesom de er sværere at rydde sne på.
4. Farven skal passe til huset og omgivelserne
Når du skal vælge belægning, bør du tage udgangspunkt i husets egne materialer, farver og teksturer. Du kan også lade dig inspirere af farverne i det omkringliggende landskab. På den måde skaber du genkendelighed og sammenhæng mellem belægning, hus og omgivelser.
5. Miks og match
Du behøver hverken holde dig til én størrelse sten eller ét materiale. Miks på kryds og tværs, og brug de forskellige belægningstyper til at definere fx ganglinjer, bedafgrænsninger og opholdsområder.
6. Anvend linjer fra husets arkitektur
En god måde at få belægningen til at passe til dit hus er ved at kopiere dets linjer. Bor du i et minimalistisk, moderne hus med lige linjer, bør du derfor også lægge en belægning i lige linjer med sten i et enkelt design.
7. Lad sten og belægninger vise vejen
Havens belægninger er ikke bare nogle sten, du kan gå på. De kan også skabe rum, bestemme, hvor du kigger hen og føre dine ben mod hoveddøren eller forbi blomsterbedet og en særlig krog i haven. Tænk derfor nøje over designet på din belægning, og brug det aktivt.
8. Hent inspiration i indendørstendenser
Fliser og klinker lagt i dekorative mønstre på gulvet har længe været moderne indenfor. Lad dig inspirere af mønstrene her som sildeben, harlequin og hexagon og brug dem udenfor for et anderledes udtryk.
9. Brug samme belægning inde og ude
Lægger du den samme belægning indenfor som udenfor, får du bundet inde og ude sammen på en elegant måde. Lad højden på gulve og belægning være den samme og indsæt store skydedøre mellem rummene, så inde og ude kan flyde fuldstændig sammen til ét stort rum.
10. Spørg en fagmand om hjælp
Er du gør det selv-typen er belægning muligvis en opgave, du tænker selv at kaste dig over. Men skal du have belagt et stort areal, bør du kontakte en fagmand, da puslespillet der her skal gå op, er omfattende.
Klimaklar belægning: Sådan undgår du oversvømmelser
Lav en bred fuge. Med en bred fuge mellem stenene i belægningen, kan regnvand trænge ned i jorden, i stedet for at blive ledt videre hen i kloakken.
Brug grus i stedet for sand i fugerne. Grus er bedre til at optage vandet. Du kan også plante græs, sedum eller krydderurten timian mellem fliserne.
Vælg de rigtige sten. Perlegrus, granitskærver og stenmel er alle gennemtrængelige for vand, og kan derfor være gode vandledere. Herudover kan græsarmering være en god løsning. Græsarmering er belægningssten med hulrum, hvor der kan vokse græs, så vandet kan trænge ned i jorden.
Begræns din belægning. Undgå at lave hele din have til en stor terrasse, og begræns din belægning til mindre felter i haven, mens resten af haven er belagt med græs og bede. På den måde kan vandet løbe ned i jorden her og aflaste kloakken.
Led vandet væk fra kloakken. Led regnvand fra belægningen andre steder hen end kloakken. Det kan fx klares ved at lave fald i belægningen hen mod de rette steder som græsplænen eller et bed.
Kilde: Videncentret Bolius
Se relateret indhold
Se også disse projekter
Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.