Billedserie

12 stænkpaneler, der giver køkkenet karakter

Et stænkpanel har en praktisk funktion, idet det gør rengøringen lettere, men med det rigtige materialematch og det helt rigtige udtryk kan du løfte stænkpanelet fra at være komfurets bagtæppe til at blive en arkitektonisk gevinst. Se her, hvordan arkitekterne arbejder med stænkpanelet som et element i rummet.

Stænkpanel og bordplade binder køkkenet sammen

Som en del af renoveringen af denne 70'ervilla har boligen fået et nyt køkken og køkkenø med siddepladser. Arkitekt Allan Lorenzen, som står bag renoveringen, har til både stænkplade og til bordpladen valgt quartzite natursten, som har masser af struktur og er med til at definere rummet. 

Råt metal i snedkerkøkkenet

Til sommerhuset her har arkitekt Charles Bessard tegnet et snedkerkøkken i massiv eg, og som kontrast til træet har han ladet et stænkpanel i patineret messing fylde hele bagvæggen op til en enkelt åben hylde. Materialets rå overflade tilfører køkkenet et præg af arbejdsværksted og understreger samtidig de mange forskellige teksturer i de naturlige materialer. Messingen gentages i form af loftlampen over køkkenøen.

Originale teglsten

I dette funkishus fra 1934, som med hjælp fra arkitekt Rikke Bjerregaard er ombygget til en moderne bolig, er en del af de indvendige mure renset af og står i de originale teglsten. Det gælder f.eks. her i køkkenet, hvor stenene giver et smukt modspil til de mørke flader og gaskomfuret med støbejernstop. Huset er oprindeligt tegnet af Alfred Mogensen, som var stadsarkitekt i Aarhus igennem 25 år.

Stofligheden i fokus

I denne nybyggede villa har arkitekt Katrine Holm Sølvsteen haft særligt fokus på materialer og overflader for at få stofligheden i fokus inde og ude. Udvendigt kommer stofligheden især til udtryk i detaljeringsgraden i murværket og i køkkenet via mødet imellem træ og sten. Det mørke marmor på både bordpladen og på væggen bag komfuret matcher det mørkbejdsede træ og skaber visuelt spil med sin levende overflade.

Naturens farver

Arkitekt Allan Lorenzen har i dette hus arbejdet med at skabe den helt rigtige atmosfære gennem materialevalget og kontakten til naturen. I køkkenet har han trukket naturens farver og materialer indenfor med fronter i varm egetræ og bord- og stænkplade i en tidløs og eksklusiv grøn marmor.

Råt og godt

I dette sommerhus har arkitekt Marie Fenger Ehlers tegnet et hyggeligt køkken, hvor pladsen er udnyttet optimalt. Køkkenfronterne er i asketræ som vægbeklædning og gulvet, hvilket får køkkenet til at syne mindre og blende sammen med rummet. Det homogene udtryk brydes af en bordplade og stænkpanel i formstøbt beton, der både er praktisk og bidrager til det rå udtryk og den hyggelige sommerhusstemning.

Omkranset af træ

Som led i en større ombygning har denne villa fået et nyt køkkenalrum med et elegant snedkerkøkken. Fronterne af mørk egetræ står i flot kontrast til rummets øvrige lyse materialer, hvilket får køkkenet til at stå som et møbel i rummet. Som prikken over i'et har arkitekt Uffe Topsøe-Jensen designet køkkenet med en praktisk bordplade i stål og et stort stænkpanel i jura-marmor. Begge materialer er holdt i varme, grå nuancer, der komplimenterer hinanden.

Varm, brunlig marmor

Arkitekt Lars Bo Poulsen står bag denne nybyggede villa i Aarhus, hvor køkkenet er lavet med to forskellige fronter. Køkkenøen er med fronter i egetræ, mens elementerne langs væggen er hvide. Stænkpladen i marmor giver køkkenet liv og tilfører varme med de flotte brunlige nuancer. Marmorets varme hænger elegant sammen med egetræet og skaber en rød tråd i udtrykket.

Grafisk minimalisme

Med en mørk fuge kan de simpleste fliser give masser af karakter til et rum. I arkitekt Jan Smidt Andreasens eget hus, har han dækket hele væggen over køkkenbordet og kogepladen med hvide, kvadratiske fliser, der er lette at gøre rene. Det ternede mønster passer med sit grafiske udseende til de runde greb i køkkenelementerne. Samtidig leder fliserne tankerne hen på klassiske industrikøkkener eller ældre køkkener, der i dag vil virke retro.

 

Eksklusivt marmor

Marmors smukke tegninger er et helt kunstværk i sig selv og giver liv og et eksklusivt strejf til et hvert køkken. I huset her af arkitekt Rasmus Bak er den smukke natursten brugt både som bagbeklædning, som bordplade, i siderne og for oven, så kogepladsen bliver pakket ind i en praktisk skærmende kasse. Du skal dog være om dig med kluden, hvis din kærlighed forståeligt lander på marmor, for stenens høje kalkindhold gør den sårbar overfor syre.

Let og næsten usynlig

I denne ombygning af arkitekt Hanne Lind-Bonderup har man valgt at bruge en glasplade som stænkpanel. Det er en elegant og diskret løsning, hvor kun den blanke overflade, der fanger lyset, afslører dens tilstedeværelse. En glasplade er let at sætte op og beskytter effektivt væggen mod fedt og og sprøjt fra gryderne. Vil du gøre pladen mere iøjenfaldende kan du sætte et stykke tapet ind bag ved, bruge tegningen fra dit barn eller male i en farve. Husk en silikonefuge, så der ikke kommer vand og fugt ind.

Stærk, stærkere, lavasten

Lavasten er smukt og stærkt, da det kan tåle nærmest alt. Stenen, der bliver hentet op af den italienske vulkan Etna er derfor en velvalgt løsning bag kogepladerne. Pas dog på, at du ikke brænder fingrene. Lavasten tager nemlig varme efter omgivelserne. Vælg lavasten i deres naturlige farve som her i køkkenet i huset tegnet af arkitekt Karina Søgaard, eller vælg en af de mange smukke glaserede varianter i alverdens farver og mønstre.

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.