Billedserie

Indrammet af træ

Træ er ikke bare et praktisk materiale, men tilfører også tekstur, varme og sanselighed i køkkenet. Her kan du se ni eksempler, hvor arkitekterne har brugt træ som en visuel ramme, der skaber ro omkring køkkenbord, opbevaring og omkring en hel lille niche med plads til at hænge ud.

En rolig ramme om køkkenalrummet

I forbindelse med en ombygning af denne 50'er-villa blev der etableret et nyt snedkerkøkken i lyst egetræ, som med skabe fra gulv til loft danner en væg i den ene side af af køkkenalrummet. Midt i rammen af egetræ er der en åbning med kogeplader og plads til madlavning. Her er der valgt juramarmor til væggen, som sammen med en bordplade i stål får køkkenet til at fremstå som en helhed af kontrastfulde materialer. 

Det store gulv til loft-vindue danner endnu en ramme i rummet – nemlig om udsigten til haven fra villaens førstesal. 

Svævende trappetrin og køkken i lyse blokke af træ

Køkkenet er det centrale rum i dette ombyggede og totalrenoverede længehus, og her har arkitekten valgt lyse, naturlige materialer for at skabe lys og luft i rummet og for at åbne op imod udsigten til Furesø fra vinduerne på den modsatte side af køkkenøen.

Det lyse egetræ går igen på reolen i forlængelse af køkkenvæggen og på de svævende trappetrin, som fører op til førstesalen.

Enkle linjer i gyldent og gråt

I køkkenet i denne nybyggede villa danner egetræ en kontrastfuld ramme omkring kogeområdet midt imellem blågrå fronter og bordplader. De lige linjer i træets årer harmonerer med køkkenets grafiske udtryk med træet som en visuel detalje på bordpladerne og med de lige linjer på greb, lamper og armatur foruden selve rummets arkitektur og lange kig. 

Træ på gulve, vægge og køkkenø

I denne nybyggede familievilla ligger køkkenalrummet og stue i forlængelse af hinanden adskilt af en pejsevæg. Langs den ene væg er indbyggede skabe sammen med køkkenets indbyggede inventar med til at integrere køkkenet i rummets arkitektur. Det mørke stenmateriale i køkkenets ramme af egetræ giver fokus og blikfang. 

Arkitekten har gennemgående brugt eg som materiale på gulve, lofter og døre og sat det sammen med lyse mursten, hvidmalede vægge og sorte kontraster i form af bordplader, sokler, ovn og kaffestation. 

Indbygget reol i eg

Hvis køkkenbordet grænser op til en indbygget skabsvæg, så udnyt det sidste modul til en indbygget reol. Det optimerer pladsudnyttelsen og giver samtidig mulighed for at udstille udvalgte køkkenredskaber, kogebøger eller pænt grej. Det har arkitekten gjort her, hvor træet skaber rammen om en hyggelig opbevaringsniche. 

De varme materialer og naturstenen er en rød tråd igennem hele boligen og er valgt med inspiration fra den nærliggende skov.

 

Omfavnet af krydsfinér

I sommerhuset her er krydsfinér ikke bare brugt som en ramme om et enkelt element men om hele rummet, da både vægge og en sænket del af loftet er beklædt med det lyse træ. Det skaber en hyggelig og afslappet atmosfære i huset, som deles af to småbørnsfamilier.

Fra køkkenet er der direkte udgang til terrasseområdet mod syd og vest. Overalt ude og inde er der valgt familievenlige løsninger, blandt andet med mange indbyggede møbler. Gulvet i køkkenet er af fibercement. 

Et brud med de hvide flader

I den nyopførte gård bærer materialerne præg af, at arkitekturen forholder sig til det gamle og det nye. Invendig er murene vandskuret, og gulvene er i skifer. I det åbne køkken spiller de gulvlange gardiner sammen med de kølige, lyse toner på mure, gulve og i lofterne, og køkkenet danner derfor kontrast med de varme nuancer i træet og den mørke firkant indrammet af skabene. 

En sølvgrå ramme om klitlandskabet

I dette køkken får udsigten fuldt fokus igennem en monokrom ramme af træ, som dækker både køkken, vindueskarm, gulv og loft. Sommerhuset, som er på kun 54 m2, er bygget på fundamentet af et originalt hus, og på grund af bevarelsesrestriktioner er det designet til at overholde den oprindelige geometri.

Med den begrænsede plads som et vilkår, har arkitekten valgt at tegne huset som en massiv træblok, der med sine enkle linjer og sit gennemførte materialevalg bliver integreret i landskabet og med store rammeløse glaspaneler giver et uhindret udsyn til klitterne. Materialet er cedertræ, som giver køkkenet et sølvgråt look og refererer til både sandet og til det drivtømmer, der havner lige udenfor vinduerne, hvor stranden møder klitterne. 

I ly i alkoven

Familien i denne 60'er-villa ønskede sig bedre muligheder for, at børnene kunne være med i køkkenet og tæt på de voksne, når der skulle laves mad, så da arkitekt Erik Nord Nielsen skulle tegne en ny planløsning, fandt han på idéen til en alkove under trappen til førstesalen. 

Den hyggelige alkove danner overgang mellem køkkenet og et lille legeområde for foden af trappen, hvor der også er blevet plads til to skuffer og en bogreol.