Billedserie

Uderum på tegnebrættet

Er din have ordentligt udnyttet? Eller er det mest af alt en stor græsplæne, der kræver vedligehold? En arkitekt skaber rum udenfor, såvel som indenfor, så dit hjem ikke stopper ved ydremuren, men strækker sig helt til skel. Bliv inspireret her, hvor vi har fundet nogle skønne uderum fra arkitekternes tegnebræt, der hæver kvaliteten af boligen.

Badebro gennem haven

Træhuset, der er tegnet af arkitekt Tina Zaber ligger på en smal grund med direkte adgang til en sø. Det var derfor meget vigtigt for boligejerne, at der både var udsigt inde fra huset og fra havens mange uderum.  

Fra husets gavl er der adgang til en stor træterrasse med en integreret sti, der løber mellem hækken og langsiden af huset, og som fortsætter ud i haven og videre ned mod søen. Stien understreger de lange smalle linjer, der er i huset og grunden, og forbinder huset, haven og søen på fineste vis.

Orangeri og pergola på gården

Boligejeren af denne klassiske trelængede gård ville gerne give hele boligen et moderne og sammenhængende udtryk. Arkitekt Samuel Ringgaard Davey har tegnet dette forslag, hvor hovedhuset og den ene længe får et stort løft, mens den sidste længe rives ned og erstattes af en længe med garage og orangeri. 

Orangeriet, som vi ser her på billedet, er bindeledet mellem den midterste længe og garagen i enden. Ud fra orangeriet er der tegnet en træterrasse med pergola, der går ind på den klassiske gårdplads og laver et rum-i-rummet. Det må være helt fantastisk at sidde under pergolaen de dage på året, hvor orangeriet bliver for varmt.

Hård udenpå - blød inden i

Huset her er tegnet med flere bygningsdele, der forskyder sig i forhold til hinanden, og på den måde danner en masse hyggelige uderum og gårdhaver. Grunden ligger direkte ud til Aarhus bugt, så det var vigtigt for boligejerne at udnytte beliggenheden optimalt. Arkitekt Jesper Korf har tegnet stregerne til den enkle villa, der er opført i betonelementer, mens vinduer og facader i de indre gårdrum er i olieret egetræ. Egetræet giver en varme og intimitet til gårdrummene, så man har lyst til at sidde her og nyde udsigten til bugten.

Optimalt udnyttet grund

Villaen her er også et rigtig godt eksempel på, hvordan arkitekten arbejder med at skabe sammenhæng mellem hus og have. Hver kvadratmeter af grunden - og ikke bare huset - er udnyttet optimalt. Havemure, plantekummer, indbyggede møbler og overdækkede arealer skaber kroge og nicher alle steder, så man kan placere sig efter vejr, vind og udsigt. Den aktive familie på tre har fået en masse forskellige funktioner i haven, og de kan bruge den til alt fra basketball til en kold drink i solen. 

Foldet om en lysning

Arkitekt Lasse Manshaus har tegnet dette træhus, der ligger ved en fredet skov syd for Vejle. Boligejerne havde nogle konkrete ønsker til rummene og funktionerne indenfor, men de blev hurtigt enige med deres arkitekt om, at alle værelser i huset skulle have kontakt til skoven. Resultatet er et hus, der "folder" sig om en lysning, hvor skoven ligger som bagtæppe. På denne måde skabes der forbindelse på tværs af rummene huset, og det ellers relativt store hus kommer til at virke mere intimt. 

Tre generationer på samme grund

En småbørnsfamilie og et sæt bedsteforældre henvendte sig til arkitekt Tina Zaber med et ønske om at flytte sammen på samme grund. Den lille familie bor i forvejen i et fint gulstenshus, så planen var at bygge en bedsteforældre-afdeling til. 

Resultatet er en fenkel tilbygning i flere plan, som både adskiller sig fra hovedhuset og hænger fint sammen. Haveplanen med terrasser, der er adskilt af bede, gør, at der både er plads til samvær og alenetid.

Den ultimative træterrasse

Det er aldrig for sent at få mere ud af din have og skabe en bedre sammenhæng med boligen. Her har arkitekt Lars Christensen indfriet alle familiens behov og ønsker i én multifunktionel træterrasse. Terrassen i vedligeholdelsesfrit hårdttræ forbinder husets stue og haven, og fordeler sig over flere plan. Her er både bænke, højbede og et hyggeligt sofahjørne, hvor hele familien kan samles. Der er samtidig indbygget en fleksibel løsning på overdækning.

Omkranset af vægge i cedertræ

Med inspiration fra en japansk tradition for gårdrum har arkitekt Charles Bessard tegnet dette enkle sommerhus. Sommerhuset ligger i en gårdhave, der er skabt af sølvgrå cedertrævægge. På den ene side åbner stuen sig mod udsigten til havet, mens der på den anden side er en intim have. Hvis du er interesseret i denne type gårdrums-villaer, er der masser af inspiration af hente i de japanske byggetradtioner og landskabstraditioner, men du finder også smukke eksempler i danske ikoniske villaer fra 60'erne og 70'erne.

En forlængelse af huset

Denne villa ligger for enden af en villavej i en nyere udstykning, hvorfra der er en skøn udsigt til grønne arealer. På grund af forskellige byggelinjer er der et forholdsvist lille byggefelt på grunden, så den helt store opgave for arkitekt Louise Balle Rosbjerg var derfor at udnytte grunden til fulde.

Her har uderummene haft lige så stor betydning som boligens rum. For at skabe varme og variation i uderummene har hun arbejdet med en stor palette af materialer i form af betonflader, slotsgrus, natursten, cortenkanter, og grønne bede, der skaber rum-i-rummet. 

Trælister samt vinduer og døre i træ giver varme til boligen, mens terrasserne fungerer som en direkte forlængelse af villaens rum.

Sommerhusidyl året rundt

I sommerhuset gårdhave finder man ikke bare et hyggeligt loungeområde, men også en central pool, der giver familien en fantastisk måde at nyde vandet og gårdhaven på – hele året rundt. Gårdhaven er dels omkranset af selve sommerhuset, og dels af vægge med fleksible skodder, så familien kan lukke af og skabe mere privatliv i gårdhaven.