Guide

Materialeguide til fliser og klinker

Fliser og klinker er både praktiske og smukke, og de findes i et hav af forskellige materialer. Læs med her og bliv inspireret til, hvilke der passer bedst til dig, dit badeværelse og ikke mindst dit rengøringstemperament.

Granit

Granit er en natursten. Granit findes i flere nuancer, men bliver oftest brugt i sort og grå. Granit er karakteristisk ved dets varierede farvespil og glimtende udseende, der især kommer frem, når det bliver slebet. Uslebet har det et mere groft og mat udseende.

Granit er et stærkt og hårdt materiale, der ikke suger, hvis du spilder på det. Granit holder derfor i mange år.

Da granit er et naturmateriale, varierer udseendet.  Skal du bruge meget granit, er det derfor en god idé, at købe det hele på én gang, da det ellers kan se forskelligt ud. Desuden skal du være opmærksom på, at en blankpoleret granitflise kan blive meget glat at gå på, mens der på en ru granit let kan sidde snavs og kalk fast.

Granit var meget populært i 80’erne, men er det ikke så meget mere. Det bruges ofte som bordplade og som gulvfliser på badeværelset og i køkkenet.

Spørg forhandleren til rengøring, når du køber dine granitfliser. De fleste granitfliser kan dog godt tåle syreholdige kalkfjernere. Herudover kan du bruge sæbespåner og en gang imellem universalrengøring.

Skifer

Skifer er en natursten og er dannet af lag af ler. Dens lagdelte struktur har gjort den meget populær som belægning, da det gør den nem at kløve i tynde men store flager.

Skifer har en ru og ujævn overflade, men kan også fås slebet og mere glat. Skifer fås i mørke farver som sort, mørkegrå og sølvgrå.

Skifer er et stærkt og holdbart materiale. Den kan holde i mange år og kan tåle vand.

Skifers mørke farve synliggør kalk. Desuden kan kalk og skidt let sætte sig fast, hvis man vælger en skifer med ru overflade.

Skifer kan bruges alle steder. Både indendørs og ude samt på vægge, gulve og bordplader.

Skifer er nem at rengøre. Brug sæbespåner og vær forsigtig med syreholdige produkter.

Lad flisen matche huset

Valget af fliser til badet er ikke en isoleret beslutning, men må gerne afspejle husets alder og arkitektoniske stil.

Bor du fx i en gammel murermestervilla, bør du tænke i mere traditionelle fliser med et klassisk look. Her er det oplagt at hente inspiration i nogle af badeværelsets oprindelige komponenter fx flisetypen og måden den er opsat.

Bor du derimod i et nybygget og strømlinet hus, vil et minimalistisk og mere nutidigt udtryk være det rigtige valg.

Travertin

Travertin er en natursten i kalk.

Fliser i travertin har naturligt en hullet overflade, men de bliver ofte udlignet med en spartelmasse. Fliserne har en varm og flot lys sandfarvet nuance.

Den er naturlig og har flotte farvenuancer

Da flisen består af kalk, suger den let. Flisen vil derfor få en plet, hvis du spilder på den. Kalken betyder også, at den ikke kan tåle syreholdig kalkfjerner, som man normalt bruger til at fjerne kalk i sit badeværelse.

Stenen kan bruges både på gulv og vægge i badeværelset og køkkenet. Men hvis du ikke har mod på at imprægnere og behandle den ofte, skal du undgå at lægge den på udsatte steder som i brusenichen og køkkengulvet, hvor man ofte spilder.

Da stenen selv består af kalk, kan den ikke tåle syreholdig kalkfjerner. I stedet skal du sørge for at imprægnere eller vokse flisen inden brug, samt bruge et mildt og syrefrit almindeligt rengøringsmiddel.

Terrazzo

Terrazzo er et blandingsmateriale, der består af cement med marmorstykker i. Terrazzo støbes ofte direkte på gulvet, men kan også fås som flise. Her er den dog mindre robust.

Marmorstykkerne giver terrazzo et fint farvespil. Terrazzo er ofte hvidt og sort, men fås også i mange andre farvekombinationer.

Terrazzo er et meget slidstærkt materiale. Det prikkede udseende skjuler desuden let snavs.

Terrazzo kan virke hårdt og køligt. Det har et naturligt mønster, og kan derfor virke rodet, hvis du kombinerer det med farver, mønstre og markante fuger. Da du ikke må rengøre det med syreholdig kalkfjerner, er det dumt at bruge det på et udsat sted som i brusenichen. Generelt bør du i vådrum kombinere den med en epoxyfuge, så vand ikke kan trænge ind i siden.

Terrazzo kan bruges på gulvet i badeværelset og køkkenet samt til håndvaske og borde. Terrazzo var især populært før 50’erne i parcelhuse og københavnske lejligheder. Efter at have være udskældt og set ned på i mange år, er det igen blevet populært og hipt.

Du må ikke bruge syreholdig kalkfjerner på terrazzo. I stedet skal du bruge sæbebaseret rengøringsmiddel og fjerne kalk med skuremiddel, en glasskraber eller en børste.

Flisen skal passe til rummet

Dit valg af fliser skal ikke bare passe til dig og din smag, de skal også passe til rummet og dets proportioner. Den gyldne regel om, at man kun må bruge små fliser i små rum, skal man tage med et gran salt.

Når man vælger små fliser, giver det automatisk flere fuger, og det kan virke meget voldsomt i et lille rum. Derimod vil få, men store fliser give visuelt ro i et lille badeværelse.

I et lavloftet rum kan du skabe en illusion af mere højde, hvis du monterer fliserne på højkant, og lyse farver vil desuden få dit rum til at virke større end mørke fliser.

Desuden kan et lille bad have gavn af blanke fliser, der skaber refleksioner og genskin, frem for en helt mat flise.

Marmor

Marmor er en bjergart og består af kalk.

Marmor findes i flere forskellige farvenuancer. Mest almindelig er dog den hvide med sorte og grålige tegninger i. Hvert eneste stykke marmor har et unikt mønster. Overfladen er glat, men ikke blank og skinnende som slebet granit.

Marmor er et smukt og naturligt materiale med et unikt mønster og farvespil. Desuden er det et let genkendeligt materiale og meget eksklusivt.

Da marmor er porøst og lavet af kalk, optager det let farve, hvis du spilder på det. Desuden kan du på grund af kalkstrukturen ikke rengøre det med syre, hvorfor det er besværligt at gøre rent. Herudover er det et dyrt materiale.

Marmor kan være smukt i store flader. Det kræver dog meget rengøring og vedligeholdelse, hvis du belægger din bruseniche med det. Brusenichen er nemlig et udsat sted, hvor det er rart at kunne bruge en syreholdig kalkfjerner.

Brug ikke syreholdige produkter til rengøring. Ikke engang på armaturet over en marmorflade, da det kan dryppe ned. Brug i stedet en opvredet klud dyppet i vand med sæbespåner. Kalk kan fjernes med skuremiddel, en børste eller en glasskraber.

Cementfliser

En cementflise er en flise støbt i cement.

Cementfliser er ofte dekoreret med mønstre eller i en farve. Som eksempel kan nævnes de meget populære marokkanske fliser.

De mange mønstre og former og farver, giver uanede muligheder for at skabe et anderledes og personligt udtryk.

Cementfliser optager let fedt fra mennesker og omverdenen. Fedtet trænger med tiden ned i flisen, hvorfor den efter mange år godt kan ændre farve, og gulvet kan få et uensartet udtryk, da alle fliser ikke bliver udsat for lige meget fedt. Fliserne bliver dog ikke fedtede at røre ved, da det trænger helt ned i materialet.

Fliserne kan bruges på både vægge og gulve i alle rum. Du skal dog huske at beskytte det mod kalk og fedt med en overfladebehandling. I rum som badeværelset, hvor fliserne bliver udsat for vand er det vigtigt, at du tilfører en epoxyfuge. På den måde undgår du, at der trænger vand ind i flisen fra fugen. Er flisen imprægneret vil vandet nemlig heller ikke kunne komme ud igen, hvorfor der vil dannes fugtskade.

Cementfliser skal rengøres med et ph-neutralt rengøringsmiddel.

Mønstre og former

Hvis du ikke har mod på den sprælske farvepalet, kan du give flisebelægningen mere kant ved at lege med mønstre og fliseformer. Men pas på! Komplicerede mønstre kan skabe visuel uro og få rummet til at virke rodet.  

  • Zigzag, forskudt eller i lige rækker?
    Der er uanede muligheder for at lege med former, formater og mønstre, når du sætter fliser op – og udtrykket kan varieres fra roligt til dramatisk. Fliserne kan zigzagge sig op ad væggen eller ligge forskudt. De aflange formater kan lægges som et sildebensgulv, de kvadratiske diagonalt, og endelig kan fliserne monteres i snorlige række, som på et kvadreret papir. Når fliserne ligger forskudt for hinanden hedder det ”i forbandt”. Fliser i forbandt giver et mere livligt og moderne udtryk end når fliserne sidder i nydelige rækker, som man ofte ser i ældre badeværelser.  
     
  • Bland flisestørrelserne
    Store og små fliser kan sagtens kombineres. Faktisk kan det være en rigtig fin og simpel måde at skabe kontrast og liv i rummet. Tænk dog over, at flisestørrelserne skal passe sammen, fx så bredden af to små fliser inkl. fuge svarer til bredden af den store flise. Det giver nemlig et mere harmonisk og roligt udtryk. Husk desuden at lade fugerne passe sammen i bredde, og at få dem til at mødes.
     
  • Mønstre og dekorationer på flisen
    Der findes et utal af forskellige mønstre og motiver på fliser. Alt fra de grafiske til de marokkanske og romantiske samt de eksklusive dekoreret af en kunstner. Mønstrede fliser kan være en god måde at gøre et ellers neutralt badeværelse mere spændende. Tænk dig dog grundigt om, inden du vælger. Det er dyrt og besværligt at bliv træt af et mønster. Desuden kan meget komplicerede mønstre virke rodede og skabe uro. Især hvis dit badeværelse er lille.
     
  • Fliser med former
    Vælger du en flise i en anderledes form, vil fliserne helt af sig selv skabe et fint mønster. Vælg fx en rund flise, eller fliser i formerne harlekin, diamant, hexagon eller blot en meget aflang flise. Formen på flisen kan ligesom størrelsen påvirke rumopfattelsen. Lange fliser på højkant, vil gøre rummet højere, mens de vandret vil strække rummet og gøre det bredere.

Glasmosaik

Som det fremgår af navnet er glasmosaik lavet af glas. Glasmosaik er ofte små kvadrater på kun få centimeter. For at lette opsætningen er de sat på et net. Efterfølgende skal de fuges.

Glasset gør dem let gennemsigtige og blanke. De fås i mange forskellige farver, størrelser og former.

Glasmosaik er nemt at sætte op, rengøre, og kombinere på kryds og tværs.

De mange fuger kan være svære at få til at sidde overfor hinanden og være i samme størrelse. Mislykkes det, kommer det til at se grimt ud, og man kan se, hvor nettene starter og ender. Fugen skal desuden være høj, da du ellers kan risikere at skære dig på de skarpe kanter.

De kan anvendes alle steder i køkken og bad.

Glasmosaik kan tåle de fleste rengøringsmidler. Brug opvaskemiddel for at undgå striber på de blankpolerede overflader.

Terrakotta

Terrakotta er brændt rødt ler, hvilket også har givet den sit navn. Terrakotta betyder nemlig netop ’brændt jord’.

Terrakotta har en rødlig lerfarve. Det fås dog også glaseret i alle mulige farver. Ikke en flise er ens, hvorfor terrakotta-flisen har et unikt og levende udtryk. Den sær nærmest håndlavet ud.

Flot og unikt udseende.

Terrakotta er meget porøst og ikke særlig stærkt materiale. Pas derfor på, at den ikke skal bære for meget vægt, hvis du lægger den på gulvet. Hvis du taber noget tungt på flisen, vil den ligeledes risikere at knække. Den er heller ikke velegnet til vådrum, da den suger vand. De kan desuden være ujævne i kanten, hvorfor de kan være svære at lægge lige

På grund af dens manglende styrke og vandsugende overflade egner flisen sig bedst som pynteflise. Fx bag håndvasken. Her skal du dog alligevel huske at lægge en epoxyfuge, så der ikke trænger vand ind fra siden.

Kan let rengøres med en klud, en børste og almindeligt rengøringsmiddel.

Glem ikke fugen!

Mange tænker kun på, hvilken flise de skal have og glemmer alt om fugen. Men fugen er mere end bare et mellemrum. Den kan faktisk ændre hele udtrykket.

Tænk derfor både over, hvilken farve og bredde du ønsker fugen i. Generelt lyder reglen, at rustikke fliser kan bære bredere fuger end glatte fliser.

Desuden giver fuger i samme nuance som flisen ro, mens en fuge i kontrastfarve, skaber liv og fokus på flisemønsteret. Har du fliser på både gulv og væg, giver det harmoni at lade fugerne passe sammen.

Lavasten

Lavasten er lavet af størknet lava. Lavaen kommer oftest fra vulkanen Etna på Sicilien.

Lavasten er mørkegrå og rustikke at se på. Som flise er de dog ofte glaseret i forskellige farver og mønstre. Mange er endda håndmalede, men prisen er så også derefter.

Lavasten er stærke og modstandsdygtige. Kan fås glaseret i mange forskellige farver og mønstre. Stenen tager som den eneste natursten temperatur efter omgivelserne og kan tåle store udsving i temperaturer, hvorfor mange bruger en flise af lava som pizzasten i ovnen eller som bordskåner. Egenskaben gør desuden, at den kan tåle frostgrader udenfor og holder på varmen indenfor.

Fliser af lavasten er meget dyre. Bare en enkelt flise kan koste 600 kr. Man skal derfor grave dybt i pengepungen, hvis man skal lægge dem på et helt badeværelse.

Lavasten er meget modstandsdygtige og kan tåle alt. Du kan derfor bruge dem overalt i din bolig.

 Lavasten er meget hårdføre og kan derfor tåle alle slags rengøringsmidler.

Sådan bruger du farver

Farvede fliser kan give dit badeværelse mere personlighed og varme. Tænk dig dog godt om, inden du vælger. For bliver du træt af farven, er det både besværligt og dyrt at lave om igen.

  • Fokusér farven
    Begræns de farvede fliser til en enkelt væg fx bag badekarret eller i brusenichen. På den måde får du farve og liv til dit badeværelse, uden at det bliver for meget. Når du begrænser de farvede fliser til små flader, kan du til gengæld tillade dig at vælge en mere vovet og skæv farve.
     
  • Lys eller mørk nuance?
    Mørke nuancer som sort, grå og brun er kendt som farver, der skjuler skidt og snavs og derfor kan holde sig pæne længe. Men sådan er det ikke nødvendigvis med fliser. I hvert fald ikke når det gælder badeværelsesfliser. Der er nemlig rigtig meget kalk i det danske vand, der sætter sig fast på fliserne, når du har været i bad. En sort eller mørk flise ser derfor hurtigere tilkalket ud end en lys flise. Er du ikke typen, der tørrer brusenichen og gulvet grundigt af hver gang efter brug, kan det derfor være en god ide at vælge en flise i en lysere farve.
     
  • Pas på med modefarver
    Mosgrønne og brune fliser var populære i badeværelser i 1970’erne. De blev siddende i mange årtier efter farverne var gået af mode og blev nærmest symbolet på dårlig smag. Vælger du en udpræget modefarve, risikerer du at dit badeværelser lider samme skæbne. Derfor er det en god ide at vælge en mere neutral og tidløs farve.

Keramisk flise med betonlook

En keramisk flise er lavet af hårdt brændt ler. 

Fås i flere grå nuancer og har et farvespil og en stoflighed som beton. De fås i forskellige størrelser, men for at opnå det rå betonlook, der er ved støbte betongulve eller -vægge, kan det være en fodel at bruge store fliser. De findes sågar også i en gulv til loft-udgave.

Betons rustikke look kan godt tåle, at der  sætter sig lidt kalk på, uden det skriger i øjenene og straks skal rengøres. Fliser i store formater har desuden den fordel, at der er færre fuger. Og netop fugerne er sarte overfor kalk og nedbrydning i en bruseniche. Samtidig er de keramiske fliser ikke helt så ru som beton eller helt så glatte, at de påvirker akustikken.

Det er svært at sætte armatur, toiletpapirsholder eller andet op på en stor flise, da den let risikerer at knække.

Da det er en keramisk flise, kan den tåle de fleste rengøringsmidler. Vær dog forsigtig med syreholdige kalkfjernere i fugerne.

Keramisk flise - uglaseret

En keramisk flise er lavet af hårdt brændt ler. Den kan også indeholde forskellige småsten og glas i små stykker.

Når keramiske fliser ikke er glaserede har de en mat overflade.

En keramisk flise har samme farve hele vejen igennem, hvorfor den ikke mister farve efterhånden, som den blive slidt. Det  er også en fordel, hvis man kan se siden på flisen. Desuden er den meget stærk.

En uglaseret keramisk flise findes kun i få farver og kan være ujævn i kanten. Da den er meget hård, kan den påvirke akustikken.

Da det er en meget stærk og solid flise, bruges den ofte på gulvet – også på offentlige steder. Den kan bruges alle steder – også på badebadeværelset, hvor der bliver vådt.

Vask de uglaserede keramiske fliser med sæbespåner og vand. Du kan behandle dem med en olie, så de bliver nemmere at rengøre.

Ru eller glat overflade

Vand gør glaserede fliser mere glatte, og det kan have betydning for skridsikkerheden i badet.

Fliser med en mere ujævn og ru overflade har bedre skridsikkerhed og er derfor det mest fornuftige valg i et vådrum – i sær hvis badet benyttes af børn eller gangbesværede.

Omvendt samler fliser med ujævn overflade lettere kalk end de glatte flisetyper. Det er derfor vigtigt at flisen er robust og tåler syreholdige afkalkningsmidler.

Keramisk flise - glaseret

En glaseret keramisk flise er lavet af brændt ler, der efterfølgende er glaseret og brændt igen.

Alt efter hvilket ler og hvilken glasur, der bliver brugt, kan flisen have et blankt eller mat ydre, ligesom den kan være ru eller glat.

En glaseret keramisk flise er vandtæt og nem at holde pæn og ren.

Den glaserede overflade kan gøre gulvet meget glat. Desuden kan glaserede keramiske fliser ofte snyde, da de nogle gange efterligner andre materialer, de faktisk ikke er.

En glaseret keramisk flise kan bruges alle steder. Både i køkkenet i badet og på vægge og gulve.

Glaserede keramiske fliser er lette at rengøre og tåler almindelige rengøringsmidler. Fugerne kan dog ikke tåle rengøringsmidler med syre.

Syreholdige rengøringsmidler?

Granit

Glasmosaik

Lavasten

Glaseret keramisk flise

Uglaseret keramisk flise

 

Travertin

Terrazzo

Marmor

Cement

Skifer