Sådan vælger du det rigtige køkken til din hustype

Lad din boligs arkitektur vælge køkken for dig og få et mere helstøbt og naturligt udtryk. Det er dog ikke helt så let gjort. Fem arkitekter giver dig derfor her deres bedste råd til køkkenet i 60'er-huset, københavnerlejligheden, landejendommen og murstensvillaen fra 50'erne.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Andreas Mikkel Hansen og Christina Kayser Onsgaard

Landejendommen: Simpelt og funktionelt

Arkitektparret Uffe Topsøe-Jensen og Kira Snowman fra tegnestuen Monomal har indrettet deres ombyggede gård med et simpelt køkken i enkle materialer. Her fortæller de om tankerne bag.

Vi har valgt dette køkken, fordi... vi havde høje krav til funktionalitet, slidstyrke og simplicitet. Derudover har det været et afgørende parameter at holde udgifterne på et lavt niveau. Udtrykket er valgt helt neutralt og afdæmpet for at give rummet og de ydre omgivelse mere fokus i forhold til natur og stoflighed.

Vi kunne også have valgt... et lyst egetræskøkken, hvor træets kvalitet og naturlighed stod frem.

Når man vælger køkken til en landejendom, skal man især tænke over,... at man ofte trækker grøntsagerne op af jorden, lige før de skal tilberedes, og at syltning og eksperimenteren fylder meget i et køkken på landet. Derfor skal det kunne tåle nogle tæsk, uden man græder over en ridse hist og her. Det giver også samtidig anledning til at give børnene plads i køkkenet på deres egne præmisser.

Mit bedste tip til at få hustype og køkken til at passe sammen er... at tænke lidt mere i kontraster end normalt. Hvis huset er meget klassisk, kan det give et smukt løft at sætte et ret stramt køkken op, hvor de fine detaljer først afslører sig, når man kommer tæt på. Materialer er altid den bedste samarbejdspartner, og er enormt afgørende i valg af køkkendesign. Et andet godt råd er, at være tro mod den måde man i virkeligheden bruger sit køkken på. Det er trods alt et af de mest funktionelle "redskabsrum", vi placerer i vores bolig. Og det er derfor af afgørende betydning, at det fungerer i brug og indretning. Når det er mest optimalt, bliver det ofte boligens hjerte for familien.

Se mere fra køkkenet og huset her


Smukt nyt køkken i hvidt med marmor i københavnerlejlighed.
Nyt køkken i klassisk københavnerlejlighed

Lejligheden: Et køkken man kan være i stue med

Arkitekt Anders Lind fra tegnestuen Tulinius Lind har ombygget en klassisk Københavner-lejlighed og lavet nyt køkken. Her fortæller han om tankerne bag.

Jeg har valgt dette køkken fordi,... køkkenet ligger i direkte forbindelse med både spisestue og dagligstue. Der var derfor et stærkt ønske om, at hvidevarer og andre detaljer, som signalerer 'traditionelt køkken', blev skjult. Ovn, opvaskemaskine og køleskab er derfor gemt bag låger. Vi har bevidst undgået traditionelle højskabe, som bryder de horisontale linjer. I stedet er der lavet skuffekøleskabe, så bordpladen spænder fra væg til væg. Udtag til el og lys er skjult i bunden af vægskabene. Den lyse kogeplade er valgt, fordi den falder i et med bordpladen og derfor ikke tager opmærksomhed.
Det er med andre ord et meget stilfærdigt køkkendesign - et køkken man kan være i stue med.

Man kunne også have valgt... overflader i kontrastfarver eller naturmaterialer med mere varme som fx træ eller linoleum. Det ville skabe større kontrast til rummets hvide flader. Vi valgte et underspillet udtryk, for at køkkenet skulle tage mindst mulig opmærksomhed.

Når man vælger køkken til en klassisk københavner-lejlighed, skal man især tænke over,... at den slags boliger ofte har små køkkener. Det hander derfor om at være konsekvent med indretningen og ikke være bange for utraditionelle løsninger. Pladsen er altid en mangelvare, så det kan hurtigt virke overlæsset og trangt, hvis ikke man er konsekvent og begrænser sig. I køkkenet her på Enghave Plads droppede vi netop højskabene, fordi de visuelt fylder meget, og vi ville prioritere bordpladsen. Man skal ikke være bange for, at det bliver for enkelt eller ligefrem kedeligt. Rodet og det stemningsskabende uorden kommer helt af sig selv, når det bliver brugt.

Mit bedste generelle tip til at få bolig og køkken til at passe sammen er,… at man skal vælge en af to veje: Enten kan man skabe et køkken, hvor materialer og detaljering er i tråd med den tid, huset er bygget, eller også kan man lave et mere modernistisk køkken, som udfordrer det eksisterende rum. Og så er der selvfølgelig en masse muligheder mellem de to yderpunkter. Det korte svar er: Snak med din arkitekt.

Se mere fra lejligheden her


nyt sort køkken med træ i 60'er-hus
ombygget 60'er-hus i gule mursten

60'er-huset: Stramme linjer og ro

Arkitekt Allan Lorenzen fra Tegnestuen Lorenzen har i forbindelse med ombygningen af dette 60'er-hus indrettet køkkenet på ny med elementer i sort og træ. Her fortæller han om tankerne bag.

Dette køkken er valgt for... at stramme op på former og linjer. Før var køkkenet et vinkelformet køkken i enden af rummet, men ved i stedet at bygge det op i to lange, parallelle linjer, hvor arbejdspladsen ved køkkenbordet vender ud mod haven, følger køkkenet i højere grad husets egne linjer, der blandt andet bliver skabt af det lange vinduesparti. Ensretningen i linjerne har givet køkkenet og hele rummet et mere enkelt og roligt udtryk.
Samtidig har det været vigtigt at få køkkenet til at virke som et møbel, da det dermed bedre kan tåle at bevæge sig ind i stuen i den åbne planløsning. Det er forsøgt ved enkle linjer og stoflighed fra de sorte flader samt bordpladen i træ. Ligesom soklen ikke skifter i hverken farve eller materiale, men er sort som køkkenet. Den hvide farve på lofter, vægge og vinduer får køkkenet med sin sorte farve til at stå frem, hvilket gør rummet let aflæseligt og roligt. Den gennemførte farvekombination af sort, hvid og træ passer desuden rigtig godt til et hus fra 60'erne. 

Man kunne også have valgt, at... arbejde med flere overflader af træ og snedkerløsninger for at tilføre mere stoflighed og personlighed. Men med den valgte budgetsum er et køkken fra Ikea en fin løsning og bliver løftet med den karaktergivende emhætte, der er valgt på grund af den fremtrædende placering foran vinduet. 

Når man vælger køkken til et typehus fra 60’erne og 70’erne, skal man især tænke over,... at det er strengt forbudt at gøre bygninger dårligere. Det er synd, når fine løsninger med stoflige kvaliteter erstattes med dårligere og upersonlige løsninger med rene, glatte og blanke overflader, der ikke taler samme sprog som resten af boligen.
Nogle af periodens køkkener var stadig snedkerfremstillet. Mange køkkener har derfor haft masser af stoflighed og fine greb. De køkkener kan derfor med fordel nyfortolkes i lignende materialer og formsprog for at bevare husets kvaliteter og den samlede helhed.

Mit bedste generelle tip til at få hustype og køkken til at passe sammen er… grundigt at registrere og forstå den oprindelige løsning samt huset overordnede ide og struktur, for herefter at bruge det på ny. Hvis eksisterende løsninger er uden kvalitet, personlighed og karakter er der mere fri leg. Men løsningen skal stadig indgå i en grundtanke og et overordnet koncept, der på ny kan skabe en helhed i boligen. 

Se mere fra køkkenet og huset her


høkken i 50'er-stil. Forrammekøkken
ombygget 50'er-villa arkitekt anders barslund
Arkitekt Anders Barslunds 50'er-hus i røde mursten set fra vejen.

50'er-huset: Nyt snedkerkøkken i original stil

Arkitekt Anders Barslund har indrettet sit eget 50'er-hus med et nyt snedkerkøkken i åben forbindelse med stuen. Her fortæller han om tankerne bag køkkenvalget.

Jeg valgte dette køkken fordi,... det er den stil, det oprindelige køkken var i, og dermed passer til stemningen og stilen i huset. Jeg lavede køkkenet for 6-7 år siden, og her var den eneste mulighed for et forrammekøkken, som man havde dengang, et snedkerkøkken. Jeg har valgt det i hvidt, fordi det er modernismens farve, som i Danmark vandt frem i netop 50’erne, hvor mit hus blev bygget. Min bordplade er i linoleum med en kant af røget eg. Praktiske og funktionelle materialer, man brugte dengang ligesom messing, stål og bakelit.

Jeg kunne også have valgt... at gå i den stik modsatte retning. Man skal enten holde fast i husets stilånd eller gøre noget helt andet. Jeg kunne fx have nedlagt pejsen og bygget en stor ø i midten af rummet, som man kunne sidde rundt om. Det værste man kunne gøre, var at vælge et køkken som i mange typehuse med blanke hvide låger uden greb og med en granitbordplade på. Så skulle man have købt et typehus i stedet.

Hustypen giver den udfordring, når man laver køkken, … at det er bygget efter husets konstruktion modsat huse i dag. Huset er derfor bygget med en masse små rum, hvor væggene er bærende og derfor svære at nedlægge. For at lave et køkkenalrum som i mit hjem med kontakt til haven, som de fleste i dag søger, har vi derfor skulle udtænke en konstruktion af stålbjælker i loftet, samt en masse søjler, der kan bære i stedet for væggene.

Når man vælger køkken til et 50'er-hus, skal man især tænke over,... om det er et hus fra start 50’erne eller et fra slutningen. For i starten brugte man et forrammekøkken, men i slutningen gik man over til modulkøkken, da det gjorde køkkenproduktionen hurtigere og billigere.

Mit bedste tip til at få hustype og køkken til at passe sammen er,... at gøre op med sig selv, om man har købt huset fordi, man kan lide husets stil, eller fordi man bare vil bruge huset som skal og lave det helt om inden i. Kig i historiebøgerne, og find inspiration i magasiner og køkkenfirmaernes materiale. Der findes flere firmaer, der laver køkkener i ældre stil.

Se mere fra køkkenet og huset her


Læs også disse historier