Tips og råd

Arkitektens råd til udestuen

Velfærdsknast. Vinterhave. Orangeri. Udestue. Kært barn har mange navne og tjener mange forskellige formål. Arkitekt Thomas Hjort giver sine bedst tips til, hvad du skal have med i dine overvejelser, hvis du drømmer om at få en.

Thomas Hjorts 4 råd til den perfekte udestue

  1. Vær bevidst om, hvad du vil bruge udestuen til
  2. Tænk over placeringen
  3. Sørg for udluftning
  4. Vælg materialer med omhu

Se uddybning af rådene herunder.

1. Vær bevidst om, hvad du vil bruge udestuen til

Hvor stor kan og skal den være? Skal der være udekøkken? Skal den bruges til yoga og meditation? Skal den danne ramme om familiemiddage i det tidlige forår eller skal den være et frodigt mekka for eksotiske planter?

En udestue har sine begrænsninger og vil ikke kunne opfylde alle behov på samme tid, så gør det klart fra start, hvad du vil bruge den til. Hvilken funktion den skal have er nemlig afgørende for både materialevalg og placeringen af den.

2. Tænk over placeringen

I en syd- og sydvestvendt udestue vil du med al sandsynlighed smelte væk på sommerdage, mens du i en nord- og nordøstvendt udestue vil kunne skabe et behageligt indeklima, der egner sig til fordybelse med en god bog eller familiemiddage. Til gengæld er en sydvendt placering helt optimal, hvis du ønsker at bruge den til dyrkning af planter og træer.

Overvej, om udestuen skal bygges sammen med det eksisterende hus, eller om den skal være fritliggende. Tænk også over, hvor du placerer døre, så du får en god sammenhæng mellem hus, have og udestue.  

 

3. Sørg for udluftning

Sørg for, at der kan luftes ud i udestuen hele året rundt – også når du ikke bruger den. Brug penge på en mekanisk ventilationsløsning, som automatisk sørger for at skifte luften ud, når der bliver for varmt og fugtigt. Ventilation er med til at udligne store udsving i temperaturen og forebygger fugtproblemer. Det er også vigitgt at etablere en effektiv solafskærmning, da udestuen ellers risikerer ar blive overophedet om sommeren. 

4. Vælg materialer med omhu

Gå efter materialer, som kræver minimum vedligeholdelse, og som kan modstå de vekslende årstider og temperaturer i udestuen. Bliver den brugt til dyrkning af tomater og andre kuldskær planter, vil du skulle forvente en høj luftfugtighed, som med tiden vil sætte sine spor.

Ved at vælge robuste materialer, vil udestuen kunne holde længere tid, før du skal i gang med udskiftning af materialer samt malerarbejde. Typen og tykkelsen af glas er ligeledes med til at definere det bedst mulige indeklima, afhængig af hvad udestuen skal anvendes til.