Guide

Sådan får du et bæredygtigt køkken

Overvejer du en køkkenombygning, og ønsker du at renovere respektfuldt og med omtanke for klima og miljø? Så læs med her, hvor vi giver gode råd om alt fra valg af materialer til indretning og design.

Hvad er det der gør, at nogle køkkener bliver revet ned længe før de er slidt op, mens andre får lov til at stå generation efter generation? Meget ofte handler det om æstetik: Køkkenet er blevet umoderne, passer ikke til huset eller er lavet i nogle materialer, som patinerer på en uheldig måde. 

De fleste moderne køkkener er i dag så holdbare, at de risikere at blive umoderne længe inden de er slidt helt op. Den tekniske levetid overgår ganske enkelt den æstetiske, og det betyder, at alt for mange gode køkkener ender som affald. Hvis du vil sikre dit nye køkken et langt og bæredygtigt liv, er du først og fremmest nødt til at overveje køkkenets æstetiske levetid. 

Forlæng køkkenets æstetiske holdbarhed

Vores hang til personlige statements i boligen kan ligeledes forkorte den æstetiske levetid på et køkken. Vælger du et modekøkken efter de nyeste trends, er der stor risiko for, at de næste ejere ikke bryder sig om det og derfor skifter det ud. Det samme gælder, hvis du køber et køkken, der stikker fuldkommen af i forhold til husets arkitektur eller er udført i "nye" og uprøvede materialer, der viser sig ikke at være egnet til køkkenbrug, og som derfor ser herrens ud efter få år. Vælg i stedet et mere tidløst design, der passer stilmæssigt til huset og hold dig til et konservativt farve- og materialevalg. På den måde vil køkkenet have bedre muligheder for at overleve, selvom du flytter.

5 bæredygtige byggeråd

1. Invester i god kvalitet og fremtidssikre løsninger, også selvom det måske ikke umiddelbart er den billigste løsning.  

2. Vælg naturlige materialer med et lavt CO2-aftryk som fx træ, linoleum, og kork. Kig efter dokumentation fx Svanemærket eller EU-Blomsten, der er hhv. et nordisk og EU reguleret miljømærke, der vurderer produktets livscyklus og miljøvenlighed.

3. Tænk over, hvilken træsort du bruger. Undgå de eksotiske træsorter, som vokser langsomt og skal transporteres langvejs fra. Vælg i stedet en nordisk træsort eller en hurtigtvoksende plante som bambus. Hold øje med, at træet er mærket FSC eller PEFC, hvilket er din sikkerhed for, at træet er fældet i et bæredygtigt skovbrug.

4. Vælg overfladebehandlinger, der forlænger levetiden på materialer og gør den nemmere at vedligeholde. Eksempelvis er det nemmere at vedligeholde oliebehandlet træ pletvist fremfor lakeret, som kræver en total slibning, når lakken er slidt igennem. Sørg for, at overfladebehandlingen ikke gør det vanskeligt senere at benytte andre typer overflader eller genbruge materialet.

5. Køb dansk og handl lokalt! På den måde støtter du danske virksomheder, så pengene bliver i landet. Samtidig skal køkkenet ikke transporteres langvejsfra.

Byg med genbrugsmaterialer

En YouGov-undersøgelse, som Videncentret Bolius har fået udført i marts 2021, viser, at de danske køkkener i gennemsnit er 11 år. Mange køkkener bliver revet ned og erstattet med et nyt, selvom de faktisk kunne leve længere. 

Mens størstedelen, 54 %, udskifter deres køkken, fordi det er gammelt, nedslidt eller ødelagt, så er der også 19 %, der svarer, at de ikke kunne lide udseendet. Uanset hvordan du har det med dit gamle køkken, er det en god idé at tjekke standen og overveje om det er værd at genbruge - helt eller delvist.

Du kan fx undersøge mulighederne for at genbruge skabselementer fra det eksisterende køkken eller fra andre ombygninger. Gamle køkkenskabe - særligt de snedkerbyggede fra før masseproduktionen i 1960'erne kan være ganske solide, og ofte kan man komme langt med maling eller nye greb. Problemer med dårlige hængsler, låger der hænger, eller en utilstrækkelig bordhøjde kan løse med hjælp fra en dygtig snedker.

Overflader som bordplader kan være dyre at udskifte, men hvis de stadig er i god stand, kan de genanvendes eller slibes for at give dem nyt liv.

Står køkkenet til udskiftning eller mangler du ekstra skabe, så husk, at nettet bugner med gode genbrugsfund. På Den Blå Avis kan man ofte gøre et virkelig godt køb og fx få et snedkerkøkken til under en tiendedel af prisen for et nyt – og ofte i en langt bedre kvalitet, end de fleste nye standardkøkkener. Derudover er der fora på sociale medier, fx på Facebook, hvor man sælger eller bytter brugte byggematerialer.

Udover selve køkkenet, kan du genbruge gamle sprossevinduer til fx vitrinelåger eller rumdelere. Husk, at massive plankegulve og bordplader af træ er nærmest uopslidelige, og at de med en slibning og en grundig oliebehandling, kan blive som nye igen.    

 

Vælg enkle og lokale materialer

Lokalt producerede byggematerialer har ofte et lavere klimaftryk, fordi de ikke kræver lang transport. Dette kan i nogle tilfælde gøre dem til det bedste og mest bæredygtige valg ved en større køkkenombygning. Du kan sammenlige det med at købe frugt og grønt fra en lokal gård – jo kortere afstand fra 'mark til mave', des bedre for planeten.

Udover at reducere CO2-udledningen fra transport, kan brugen af lokale materialer også mindske andre miljøbelastninger som luftforurening og støj fra transport.

Et andet væsentligt argument er, at lokalt producerede materialer kan give dit byggeri en større autencitet, fordi de afspejler regionens byggetraditioner og -stil bedre end materialer, der er fragtet fra den anden side af jordkloden.  
 

Et bæredygtigt køkken...

… har et lavt ressourceforbrug, når det fremstilles og transporteres.

… er bygget i naturlige materialer, der ikke indeholder eller afgiver sundhedsskadelige stoffer til omgivelserne.

… har lang holdbarhed, er nemt at vedligeholde, og kan rengøres uden brug af krads kemi.

… er bygget til ombyggelighed og i materialer, der nemt kan skilles ad og genanvendes.

 ... har energibesparende hvidevarer, der bruges med sund fornuft og omtanke for miljøet. 

Kilde: Videncentret Bolius