Guide

5 stærke gulve til dit køkken

Et køkkengulv skal både være funktionelt og passe æstetisk og stilmæssigt til huset. Det er samtidig den flade, der slides mest intensivt i boligen. Bliv klogere på fem stærke gulvmaterialer her, og se, hvordan arkitekterne har brugt dem i deres køkkenprojekter.

1. Beton – råt, flot og slidstærkt

På trods af det høje klimaaftryk er betongulve stadig voldsomt populære. Det rå look klæder en skandinavisk bolig og den silkematte, lysegrå overflade bliver ekstra smuk i selskab med træ og andre varme naturmaterialer. 

Gulvet kan desuden indfarves i lige præcis den nuance, du ønsker. Overfladen skal beskyttes med enten voks eller betonforsegler. Er du vild med det matte, rå look, skal du vælge et slebet betongulv. Du kan også vælge at få gulvet poleret, så det fremstår blankt.

Uanset hvad du vælger, får du et utroligt holdbart gulv, der kan modstå dagligt slid og belastning fra gangtrafik, legende børn, kæledyr og trehjulede cykler.

Vær opmærksom på, at et betongulv er hårdt at gå på og kræver særlig opmærksomhed i forhold til rummets akustik. Det er også vigtigt, at du ikke sjusker med vedligeholdelsen. Beton er et porøst materiale, der skal forsegles jævnligt, så det ikke bliver modtageligt for pletter fra fx rødvin og olie. 

2. Lavasten – skønhed med ekstrem holdbarhed

Lavasten er dannet gennem vulkansk aktivitet og er værdsat for sin skønhed og ekstreme holdbarhed. Lavasten er et nyere materiale i køkkensammenhæng og bruges både som gulvbelægning og til bordplader.

Lavasten kan modstå tung gangtrafik, stød, slag og andre mekaniske belastninger og er derfor velegnet som gulvbelægning i et køkken. Det er samtidig et materiale, som det er nemt at rengøre og vedligeholde.

Husk dog, at der også kan være en række ulemper ved at bruge lavasten som gulvbelægning. Det kan være en dyrere løsning sammenlignet med andre gulvmaterialer, og monteringen kan kræve ekspertise på grund af stenens naturlige ujævnheder og livlige farvespil. 

3. Tegl – ovnbagt råstyrke

Gule og røde teglklinker var meget populære i 1960’ernes parcelhuse og har i de seneste år fået en fornem renæssance.

Teglklinker fremstilles på samme måde som mursten dvs. af ler, der brændes ved høje temperaturer i store ovne. Det er et smukt og naturligt materiale, der på grund af sin rustikke og slidstærke overflade er velegnet som gulvbelægning i køkkenet.

De hårdtbrændte typer er de mest robuste. Klinkerne fås i mange forskellige nuancer afhængigt af brændingen og hvilken type ler, der er brugt. Det er mængden af kalk i leret, der afgør, om stenen bliver enten rød eller gul. Cementfugerne er følsomme overfor syre og gulvet bør derfor vedligeholdes med et egnet forseglings-produkt.

Teglenes ujævnheder betyder, at gulvet er lidt mere besværligt at moppe over.    

4. Natursten – unikke og hårde

Et gulv i natursten har en smuk og levende overflade, der egner sig godt i både nye og ældre boliger.

Granit og marmor hører til de mest robuste stentyper, mens de porøse og finkornede som fx sandsten og travertin kræver løbende vedligeholdelses med voks, stenolie eller anden forsegler.

Du skal være opmærksom på, at de mest kalkholdige natursten som fx marmor og travertin ikke tåler syre – hverken fra madvarer eller skrappe rengøringsmidler. Her er der brug for specialpleje og en ekstra kærlig hånd, hvis de skal holdes pæne.

Vær opmærksom på, at et hårdt materiale som sten på en stor overflade gør akustikken dårlig. Vælger du et gulv af sten, skal du derfor kompensere andre steder i rummet med bløde materialer.

5 råd før du vælger gulvmateriale

  • Tag udgangspunkt i husets arkitektur
    Vælg et materiale, der harmonerer med husets alder og arkitektoniske stil. Er du i tvivl om, hvilke materialer der klæder din bolig bedst, kan du tage en arkitekt med på råd.
  • Tænk på akustikken
    Valget af gulvmateriale har stor betydning for køkkenets akustik. Vælger du et af de hård gulvmaterialer som fx beton, bør du kompensere andre steder i rummet ved fx at montere akustiklofter eller træpaneler på væggene. 
  • Vælg gulvmateriale efter dit temperament
    Nogle materialer kræver langt mere vedligeholdelse og rengøring end andre. Undersøg, hvad de forskellige materialer kræver, og spørg producenterne kritisk til råds. 
  • Kig på rummets proportionerne
    Når du vælger gulvmaterialer skal du også overveje hvilke mønstre og formater, der bedst understreger rummets linjer og proportioner.
  • Skab sammenhæng
    Du får en større visuel sammenhæng i boligen, hvis du lader det samme gulvmateriale gå igen flere steder i boligen. 

5. Keramiske klinker – det nemme valg

Er du typen, der ikke orker at pleje, nusse og forsegle dine gulve, er keramiske fliser det rigtige valg. Keramiske fliser er bomstærke, kræver ingen særlig vedligeholdelse og tåler de fleste rengøringsmidler - og de skrappe af slagsen.

Udvalget af former, mønstre og farver er enormt og kvadratmeterpriserne, ligger som oftest langt under andre hårde gulvbelægninger. 

Husk at fugerne mellem fliserne ikke tåler syreholdige rengøringsmidler. Lyse fuger kan desuden være næsten umulige at holde rene. Et godt tip er at mindske antallet af fuger ved fx at vælge fliser i store formater og lægge dem med meget smalle fuger.