Se hele projektet her
Tips og råd
Giv dit hus et klimavenligt design
Boligens form og design bestemmer ikke kun husets udseende og arkitektoniske stil, men har også afgørende betydning for, hvor stort et klimaaftryk, det har. Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du med et gennemtænkt bygningsdesign, bedre solorientering, lysindfald og ventilation kan skabe en smuk og innovativ bolig med et lavere klimaaftryk.
Af: Pernille Hjorth
Foto: Christina Kayser Onsgaard , Peter Kragballe , mfl.
Publiceret:
Opdateret:
7 tips til et klimavenligt design
- Byg efter solen
- Men glem ikke afskærmingen
- Byg drivhuset sammen med huset
- Lad gulve og vægge suge varme
- Byg i to etager
- Spar energi med ovenlys
- Læg et grønt tag
Se uddybning af rådene herunder
1. Byg efter solen
Uanset om du bygger nyt, om eller til, er det vigtigt at tænke over solorienteringen og hvordan boligens forskellig rum er placeret i forhold til verdenshjørnerne. Orienterer du de primære opholdsrum som fx stuer og køkkenalrum mod syd eller sydvest, kan du udnytte solens naturlige varme gennem dagen, hvilket vil reducere behovet for opvarmning. Dette princip kaldes passiv solvarme og er en effektiv måde at gøre dit hjem mere energieffektivt og behageligt på. Omvendt bør soveværelserne placeres mod nord, så de kan holde sig kølige på varme dage. Bygger du efter verdenshjørnerne, sparer du energi til både opvarmning af stuer og opholdsrum og nedkøling af soveværelset.
2. Men glem ikke afskærmningen
Store vinduespartier kan trække masser af lavthængende sollys ind i boligen om vinteren, så du sparer energi til opvarming. I sommerhalvåret kan de store vinduespartier dog hurtigt resultere i overophedning af dit hjem. Derfør bør større partier af glas altid udformes, så der er mulighed for at skærme af for solen. Det kan gøres på flere måder fx ved at tænke solafskærmningen ind i selve arkitekturen i form af et stort tagudhæng. Dimensioneres tagudhænget korrekt, vil det tillade den lavtstående sol at finde vej ind i boligen i vinterhalvåret, mens det om sommeren vil beskytter boligen mod direkte solindfald og overophedning. En anden løsning er mobile skodder, der monteres uden på facaden.
3. Byg drivhuset sammen med huset
Drømmer du om et drivhus, bør du overveje at bygge det sammen med huset, da det udover at tilføje ekstra kvadratmeter og et skønt rum til grønne planteprojekter, også har en række klimamæssige fordele. Først og fremmest giver drivhuset ekstra isolering i årets koldeste måneder og dermed et mindre varmetab fra selve huset. Men varmeoverførslen går også den anden vej - fra hus til drivhus. På solrige vinterdage optager husmuren nemlig varme, som den afgiver igen til drivhuset i løbet af natten. Derved holdes temperaturen i drivhuset nogle grader højere end udenfor, og det betyder, at man kan forlænge vækstsæsonen og udvide udvalget af vækster, så man fx kan dyrke planter fra Middelhavsområdet.
4. Lad gulve og vægge suge varme
Ved at inkorporere materialer som tegl og sten i dit byggeri, kan du udnytte principperne for termisk masse. Det lyder teknisk, men det handler grundlæggende om at vælge materialer, som kan hjælpe med at regulere boligens temperatur naturligt. Materialer med høj termisk masse fx tegl kan absorbere varmeenergi i løbet af dagen, når omgivelserne er varme, og afgive denne varme langsomt, når temperaturen falder, typisk om natten. Det giver en mere stabil og behagelig temperatur i boligen uden konstant brug af opvarmning eller køling.
5. Byg i to etager
Der er mange klimamæssige fordele, når du fordeler dine boligkvadratmeter over flere etager. Først og fremmest bliver husets fodaftryk på grunden mindre, og det betyder mere plads til naturlig vegetation og dermed bedre biodiversitet.
Derudover kræver et kompakt bygningsdesign færre byggematerialer pr. kvadratmeter beboelsesareal. Dette reducerer den samlede mængde af byggematerialer og dermed den CO2-udledning, der er forbundet med materialefremstilling og transport.
Sidst men ikke mindst giver et byggeri i flere etager mulighed for at placere vinduer strategisk, så krydsventilation og naturligt lys udnyttes optimalt på tværs af etagerne.
6. Spar energi med ovenlys
Et ovenlys kan løfte den arkitektoniske kvalitet i selv det kedeligste, hus og derudover er det et vigtigt element, hvis du vil bygge mere klimavenligt. For med et veplaceret ovenlys kan du bruge solen som lyskilde hele dagen, hvilket reducerer behovet for kunstig belysning i dagtimerne. Mindre brug af elektrisk lys mindsker energiforbruget og dermed også CO2-udledningen fra elproduktion.
Vælger du oplukkelige ovenlys, kan du ventilere boligen naturligt og uden brug af energi til klimaanlæg eller mekanisk ventilation.
7. Læg et grønt tag
Det smukke og grønne alternativ til tagpap er et sedumtag. Sedum er en stor plantefamilie med vækster i mange forskellige farver. Planterne skifter udseende hen over året og blomstrer fx med hvide og rosa blomster midt på sommeren. Taget er nærmest vedligeholdelsesfrit, da det kræver minimal gødning, ikke skal klippes, tåler tørke og aldrig skal vandes. Planterne kan optage og tilbageholde op mod 50 % af det regnvand, der falder på taget. Dermed aflastes kloaknettet, og risikoen for oversvømmede kældre nedsættes.
Gratis digitalt magasin
BYG MED OMTANKE
Hvordan kan vi bygge og bo med omtanke for klima og miljø? Bæredygtighed er en vigtig agenda, når det handler om vores boliger, men hvad kan du gøre som boligejer her og nu?
I vores digitale magasin ”Byg med omtanke” har vi samlet gode råd og konkrete projekter fra arkitekterne, som kan inspirere og guide dig videre nu og i fremtidige boligprojekter.
Se relateret indhold
Se også disse projekter
Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.