Billedserie

Arkitektur med ild i

Brændeovne, pejse og andre typer af ildsteder er en vigtig del af arkitekturen i mange danske boliger, der ofte udfylder flere funktioner end blot at give varme og hygge. Så uanset om du lader din brændeovn stå ubrugt hen, kun vil fyre i den en gang imellem eller benytter den som primær energikilde, så kan du her lade dig inspirere af løsningerne fra arkitekterne.

Miks med mursten

Dette nybyggede sommerhus ved Vadehavet opvarmes med gulvvarme og den skønne brændeovn, som er placeret midt i husets opholdsrum.

Huset er beklædt med træ på alle indvendige flader og brændeovnens mursten bryder derfor fladerne lidt op og giver en tekstur til rummet, som er med til at skabe hygge og varme.

To i én

I denne tilbygning, som fungerer som en forældreafdeling til boligens beboere, har fokus været at skabe en sammenhæng mellem ude og inde. De store åbninger ud til haven brydes af en brændeovn, som giver mulighed for at nyde lyden af knitrende brænde, mens man kigger ud på naturen. 

Som en ekstra detalje bruges skorstenen også til en undendørs brændeovn, så udesæsonen kan forlænges. 

Smart opbevaring af brænde

Den fritstående brændeovn i denne penthouselejlighed, skaber et naturligt omdrejningspunkt og et varmt modspil til boligens industielle elementer såsom den skulpturelle trappe. 

Den lille siddeplads ved ovnen, giver samtidig en smart mulighed for at opbevare brænde, som også tilføjer en tekstur, der bløder boligen op.

Luft og varme

Den klassiske bondegård byder ofte på mindre og lukkede rum, men i denne ombygning har arkitekten sikret en åben bolig med store rum, som det er let at bevæge sig gennem.

Det gælder ikke mindst i stuen, hvor den indbyggede pejs, som man kan bevæge sig hele vejen rundt om og dermed flytte sig mellem stuen og køkken, der der er i åben forbindelse. Looket er på en og samme tid både klassisk og moderne.

Bænk og brændeovn

Boligen her har gennemgået en større ombygning, for at blive åbnet mere op og få mere sammenhæng mellem rummene. Alligevel har der været et behov for at skabe en opdeling mellem husets zoner, og derfor har brændeovnen, der vises her, flere funktioner.

Det lave plateau, som er opført i forbindelse med brændeovenen, adskiller køkken fra spisestue og skaber samtidigt en lille station, i form af en bænk, som kan benyttes til siddeplads eller til nips og vaser. 

Stil og farver

Valget af denne brændeovn er nøje afstemt med boligens arkitektur, som har gennemgået en respektfuld opdatering, hvor farvesætning har spillet en stor rolle i arbejdet med at skabe den rette stemning i boligen.

Farven på væggen bag den fritstående varmekilde markerer overgangen fra boligens spiseplads til den sænkede stue. Omkring brændeovnen er specialfarvede lavasten flettet ind med sildebensstavene af eg. 

Lamelvæg og gennemsigtig pejs

Pejsen er beklædt med lameller, hvilket tilføjer stoflighed til det store køkkenalrum med den enkelte indretning. Gaspejsen er gennemsigtig, så den kan nydes fra alle vinkler, og som alt andet elektronik i huset kan styres fra mobile enheder. Huset er tegnet af arkitekt Lars Bo Poulsen.