Tips og råd

7 veje til en mere bæredygtig bolig

Det behøver langt fra være en uoverkommelig opgave at tænke bæredygtigt, når du bygger. Vi har fundet syv ting - fra husets ydre til dets indre, du kan prioritere, hvis du vil bygge med lysegrøn samvittighed.

7 veje til en mere bæredygtig bolig

  1. Vælg et grønt tag

  2. Byg i bæredygtige materialer

  3. Gør din bolig fleksibel

  4. Tænk over belægningen

  5. Byg mindre

  6. Inviter solen indenfor

  7. Byg med genbrug

Se uddybning af rådene herunder.

1. Vælg et grønt tag

Skal du have nyt tag, så vælg et tag belagt med spirende sedum. Sedum er en sukkulentplante, der optager cirka 50% af det vand, der lander på den. Med et tag af sedum aflaster du dermed kloakkerne og mindsker risikoen for en oversvømmet kælder.

Samtidig optager planten CO2 og kræver ingen ressorucer til vedligeholdelse. Og så er sedumplanten ovenikøbet pæn. Planten blomstrer nemlig i smukke farver, hvorfor du i perioder vil have et rødligt eller lyserødt tag.

2. Byg i bæredygtige materialer

Hvor kommer materialet fra? Hvad har det krævet at producere? Hvor langt tid holder det sig pænt? Og hvad bliver der af det, den dag det skal rives ned? Det er spørgsmål, du skal stille dig selv, når du vælger materialer.

Især træ har vist sig at være et godt materiale, som byggebranchen kigger mere og mere hen mod - også når det gælder selve husets konstruktion.

Træ er nemlig et naturligt materiale, der optager CO2, er let at transportere og findes i hele verden. Samtidig er det muligt at genbruge, den dag det ikke bliver brugt i huset mere.

3. Gør din bolig fleksibel

Er din bolig fleksibel og kan den indrettes på mange måder vil den holde sig aktuel længere. Og det vil mindske behovet for at rive ned eller bygge mere til undervejs, der alt sammen koster energi og ressourcer.

En god planløsning kan f.eks. give mulighed for et ekstra værelse, hvis barn nummer tre kommer, mulighed for at leje dele af boligen ud, lade et ældre familiemedlem flytte ind, eller starte egen virksomhed.

4. Tænk over belægningen

Også på jorden rundt om din bolig, bør du tænke over, hvad du gør. Her skal belægningen nemlig ikke blot være i et bæredygtigt materiale. Det skal også kunne aflede vand og lade det synke ned i jorden, så det ikke skaber oversvømmelse eller ryger ned i kloakken. Og her er små sten og fliser med mange revner og fuger imellem sig bedre end betonfliser i store formater.

Herudover kan du også overveje at lave et regnvejrsbed, så regnvandet ryger ned i jorden igen, i stedet for i kloakken. I kloakken blandes regnvandet nemlig med spildevand, der senere hen skal bruges ressourcer på at rense.

5. Byg mindre

Hver kvadratmeter, du bygger, koster byggematerialer, energi til opvarmning og ting, du skal fylde i det. Jo flere kvadratmeter, jo flere ressorcer bruger du derfor.

Vil du bygge bæredygtigt, bør du derfor skrue ned for kvadratmeterne. Og det kan faktisk sagtens lade sig gøre, uden du lider nød. Siden 1956 er størrelsen på et nybygget parcelhus vokset med 80%.

Vi har altså boet på færre kvadratmeter tidligere uden problemer.

6. Inviter solen indenfor

Med store vinduespartier bliver varmen trukket ind i boligen mens varmeregningen skrumper. Husk dog et mindre udhæng, så du undgår overophedning, mens sollyset stadig kan kigge ind.

Du kan med fordel kan placere soveværelserne mod nord, så de holder sig kølige. Indsæt også ovenlysvinduer, så dagslyset bliver trykket helt ind i mørke kroge. Det vil også mindske dit forbrug af elektrisk lys.

7. Byg med genbrug

Skal du bygge nyt hus og vil bygge i mursten, hvorfor så ikke genbruge nogle gamle mursten? Mursten bliver brændt ved meget høje temperaturer og i lang tid. Produktionen kræver derfor et højt ressourceforbrug.

Ifølge firmaet Gamle Mursten kan du spare et ton CO2/2000 stk. mursten, du genbruger. Og ikke nok med, at du sparer planeten for en ny produktion, du får også mursten med langt mere liv og sjæl, da de har fået smuk patina af vind og vejr gennem mange år. 

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.