Tips og råd

Design dit hus i miljøvenlige former

Formen på dit hus bestemmer ikke blot husets udseende, den har også betydning for, hvordan dit indeklima og energiforbrug bliver. Vi giver dig her tips til, hvordan du kan bygge dit hus og få et mere bæredygtigt resultat.

8 tips, til at designe dit hus i miljøvenlige former

  1. Byg efter solen
  2. Byg drivhuset sammen med huset
  3. Indsæt store vinduespartier i facaden
  4. Hold på varmen med dit gulv
  5. Byg i to etager
  6. Indsæt ovenlys og spar på elregningen
  7. Undgå loft til kip
  8. Vælg et grønt tag

Se uddybning af rådene herunder

1. Byg efter solen

I huset her af arkitekt Lars Bo Poulsen, ligger de varme rum mod solen, mens de kølige ligger i skygge. Hvis du bygger efter solen, så de store opholdsrum som stue og køkkenalrum vender mod syd eller sydvest, får du det maksimale ud af solens varme. Imens skal soveværelserne ligge mod nord, så de kan holde sig kølige. På den måde sparer du på opvarmning i stuen og ventilation i soveværelset. 

2. Byg drivhuset sammen med huset

Drømmer du om et drivhus, er det værd at overveje at bygge det op ad huset, da det udover at tilføje ekstra kvadratmeter og et skønt rum til grønne planteprojekter, også har en række klimamæssige fordele. Først og fremmest giver drivhuset ekstra isolering i årets koldeste måneder og dermed et mindre vametab fra selve huset. Men varmeoverførslen går også den anden vej - fra hus til drivhus. Det kaldes passiv solvarme og betyder, at omgivelserne fx husmuren opsamler solens varme i løbet af dagen og afgiver den igen om natten. Derved holdes temperaturen nogle grader højere end udenfor, og det betyder, at man kan forlænge vækstsæsonen og udvide udvalget af vækster, så man fx kan dyrke planter fra Middelhavsområdet. Orangeriet her er tegnet af arkitekt Kim Pretzmann Olesen og fungerer som entré til det ombyggede 1960'er parcelhus.  

3. Indsæt store vinduespartier i facaden

Store vinduespartier i facaden kan trække varme ind i boligen og dermed spare på varmeregningen.  Varmen kan dog blive for meget af det gode og resultere i overophedning af dit hjem. Husk derfor et godt udhæng, så solen ikke står lige ind om sommeren, men stadig kan kigge ind, når den står lavt om vinteren, hvor lyset og varmen er mere en velkommen. Arkitekt Jan Smidt Andreasen har tegnet dette fine udhæng over de store vinduer, der vender mod sydvest, så solens stårler reguleres.

4. Hold på varmen med dit gulv

Ved at vælge et af beton eller klinker holder du bedre på varmen i din bolig. Beton, keramiske klinker og stengulv suger let solens varme til sig og holder på den. På den måde får du glæde af solens varme længe efter solnedgang, hvor gulvet vil fungerer som et varmeafgivende element. På billedet ovenfor kan du se et betongulv i tilbygningen af arkitekt Tom Mose Petersen, hvor solens stråler rammer gulvet og varmer det godt op.

5. Byg i to etager

Hvis du vil holde på varmen, er det en god ide at bygge i to etager, som i huset her af arkitekt Nanna Bering. Da det samme antal kvadratmeter bliver fordelt på flere etager frem for én, holder huset bedre på varmen. Det er nemlig simpel termokande-fysik, hvor det gælder om at minimere overfladearealet og derved varmetabet. Det optimale vil derfor være et rundt hus, men et kvadratisk kan nok også gøre det. Vil din lokalplan ikke tillade to etager, kan du måske få lov til at bygge i halvanden plan. Det vil give næsten samme varmebesparelse.

6. Indsæt ovenlys og spar på elregningen

Med ovenlys kan du bruge solen som lyskilde hele dagen og behøver ikke tænde det elektriske, før solen går ned. Placer fx et ovenlysvindue over køkkenbordet, hvor du har brug for et behageligt og jævnt arbejdslys, som her i huset af arkitekt Uffe Topsøe-Jensen.

7. Undgå loft til kip

Undgå loft til kip og mange meter til loftet. Det er smukt med dobbelthøje rum, men jo højere til loftet, jo dyrer er det at varme op. Huset af arkitekt Steen Bjørn Lundhild har fladt tag og relativt lavt til loftet i størstedelen af huset. I køkkenalrummet er loftet hævet en smule, hvilket er effektfuldt, uden at det får varmeregningen til at gå helt amok. 

8. Vælg et grønt tag

Lad dit tag spire med planten Sedum, som på huset her af arkitekt Lars Bo Poulsen - det er både smuk og klimavenlig. Op mod 50% af det regnvand, der falder på planten, optager den. På den måde aflaster planten kloakken og mindsker risikoen for en oversvømmet kælder. Samtidig er taget CO²-neutralt, skal ikke vedligeholdes og har en høj brændmodstand, idet planten er en sukkulent og derfor indeholder masser af vand. Og som en dejlig bonus blomstrer planten i smukke farver.