Dagslys

Med det rette lysindfald i boligen skaber du både smukke rumoplevelser og får mere velvære i dit hjem. Hvilke krav skal du overholde i forhold til dagslys i boligen, og hvordan udnytter du bedst muligt solens stråler, så den bidrager til opvarmningen af boligen uden at overophede. Bliv klogere på, hvordan du bygger med dagslys.

Drømmer du om en bolig med mere dagslys? Der finder mange løsninger, der kan transformere din bolig fra mørk og trist til lys og lækker.

Måske er et ovenlysvindue, en lyskasse, nye terrassedøre i glas eller en karnap løsningen på dine drømme om mere dagslys?. Måske er det nok at rykke rundt i din indretning og boligens funktioner, så dagslyset følger din rytme? Måske er det en terrasse i lyse materialer, der kan reflektere lyset udefra ind i din bolig?

Med hjælp fra en arkitekt kan du få den rette løsning på dit dagslysproblem og samtidigt sikre at du ikke skaber unødig overophedning og et dårligt indeklima i din bolig.

Der findes 3 typer dagslys, som har betydning i din bolig

  • Direkte sollys, som stråler ind gennem vinduerne og som kaster skygger i boligen
  • Himmellys, som er lyset fra den oplyste himmel som oplyser rummene på en blød og ensartet måde
  • Reflekteret dagslys, som omgivelserne kaster ind i vores bolig – det kan f.eks. være fra naboens tag eller din egen terrasse
  • Når du arbejder med dagslyset skal du være opmærksom på disse forhold:

  • Lys fra vinduer orienteret mod syd kommer langt ind i boligen om vinteren, men vil ikke komme langt ind i boligen om sommeren, hvor solen står højt på himlen.
  • Fra øst og vest vil sollys kunne komme langt ind i boligen hele året, fordi solen står lavt på himlen ved sol op- og nedgang uanset hvilken tid på året det drejer sig om.
  • Nordvendte vinduer er gode til at oplyse rum med det mere diffuse himmellys, men giver til gengæld ikke meget direkte sollys.
  • Når solen skinner kraftigt vil du opleve masser af skygger og kontraster i rum, der har vinduer der vender som syd, øst og vest. 
  • Se arkitekternes løsninger på dagslysproblematikken herunder.

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.