Billedserie

8 ideer til et mere spændende og brugbart gangareal

Gangarealet i din bolig ender ofte som mørke og kedelige kvadratmeter, der kan føles som spildplads. Se med her, og bliv inspireret af arkitekternes gode idéer til et mere spændende og brugbart gangareal.

Plads til mere på reposet

Reposen er "landingspladsen" omkring trappen og den ender ofte som spildplads. Men ikke i dette sommerhus, hvor arkitekt Jørgen Dahlgaard, har omdannet de unyttige kvadratmeter på førstesalen til et lyst og venligt gangareal med indbygget opbevaring under skråvæggen. Træbeklædningen på endevæggen giver varme og karakter til det rummet.  

Gangen som en oplevelse

Har du ikke mulighed for at lave smarte opbevaringsløsninger, kroge, hvor du kan slå dig ned eller andre nyttige tiltag, så lav din fordelingsgang til en visuel oplevelse. Det har arkitekt Eva Kristine Brørup gjort i denne bolig, hvor væggene fra top til bund er malet gule, mens loft til kip og en stor glasfacade giver en særlig rummelig fornemmelse.

En trappe er ingen undskyldning

Trappen i en bolig er ofte placeret i et gangareal. Men det behøver langt fra betyde, at dine muligheder for at gøre det til et hyggeligt og brugbart areal er slukkede. I huset her tegnet af arkitekt Tom Mose Petersen er rummet under trappen indrettet med en hyggelig niche, familien kan sidde i og skuffer til opbevaring. Samtidig giver træet stoflighed og varme til det ellers kedelige rum.

Inddrag gangarealet

Hvorfor overhovedet bruge plads på en gang, når man i stedet kan bruge kvadratmeterne i andre rum? Da den gamle herskabslejlighed her skulle ombygges, ville familien gerne have et nyt stort og lyst køkken i stedet for det gamle, lille klassiske københavnerkøkken. Udover at lægge rum sammen, fandt arkitekt Julie Trier Brøgger på at inddrage den lange, smalle fordelingsgang.

I dag kan familien derfor gå direkte fra køkkenet og ind i stuerne, mens de nyder godt af de ekstra kvadartmeter i køkkenet og masser af dagslys, der havde svært ved at nå helt ind i gangen før.

Få styr på vasketøjet

Mens børnene bliver lagt i seng og forsøger at falde i søvn i værelserne langs gangen, kan forældrene i boligen her få styr på vasketøjet. Arkitekt Rasmus Skaarup har nemlig placeret bryggerset, i hvad der normalt bare er en fordelingsgang. På den måde går ingen kvadratmeter til spilde, ligesom puttetiden kan bruges effektivt.

Genial væg i birkefiner

Pladsen i en gang er ofte smal og kringlet. Derfor er det smart at indsætte skydedøre i de tilstødende rum, så de i det mindste ikke er i vejen. Som en ekstra lækker idé har arkitekt Per Hartwig i sit eget hjem her, gemt dørene ind i en lang væg af dekorativt birkefiner, hvor der også er blevet plads til et indbygget bord med bogreol under.

Plads til 50-års fødselsdag

Det er ikke i mange fordelingsgange, at man kan fejre sin store runde fødselsdag. Men det kan man i den her i huset tegnet af arkitekt Nanna Bering. Familien havde et krav om ingen gange i deres nye hus.

Gangen ved entreen gjorde arkitekt Nanna Bering derfor så bred og lang at den i sig selv er et stort, flot og lyst rum, der kan rumme det meste - også hele familien og alle vennerne.

Husk lyset

Fordelingsgange ender ofte som mørke rum med langt til dagslys. Og er der noget, der kan gøre et rum ubrugeligt er det mangel på lys. Derfor er det smart som her i parcelhuset ombygget af arkitekt Rasmus Skaarup at indsætte ovenlys. Og ved at lave flere ovenlys efter hinanden skaber de samtidig en dekorativ effekt og rytme i loftet.