Lejlighed

Lejlighed

Det er blevet populært at blive i byerne og få kvadratmeterne til at gå op, selv når familiens behov ændrer sig, og der f.eks. kommer børn til. Heldigvis er der masser af muligheder for at udnytte pladsen optimalt, uanset om det er en ejer-, leje- eller andelslejlighed. Få tips til, hvordan du ombygger og får mest muligt ud af lejligheden.

Der er masser muligheder for at bo godt i en lejlighed. Uanset om lejligheden er en ejer-, leje- eller andelslejlighed, bygget af staten eller af en privat byggevirksomhed, så har danskerne længe boet i lejligheder. De første af slagsen var korridorlejlighederne, som blev opført under byggeboomet i anden halvdel af 1800-tallet. En korridorlejlighed er en lejlighed i en ejendom, der rummer mange små lejligheder, som alle er forbundet til samme gang. Korridorlejlighederne var meget udbredte i København, men blev på grund af dårlig brandsikkerhed forbudt ved byggeloven i 1889.

I 1970’erne og 80’erne blev der sat stort fokus på det byggede miljø i København, og brokvarterene, især Nørrebro, undergik en større forvandling. Byfornyelsen vedrørte også lejligheder, hvor der både blev renoveret, revet ned og bygget nyt. 

Efter byfornyelsen er der kun blevet bygget flere og flere lejligheder i og uden for København. 

Har du et ønske om at blive boende i en lejlighed, så er der flere forskellige muligheder for at få mere plads. Måske har du mulighed for at lægge din lejlighed sammen med nabolejligheden? Eller hvad med at koble den sammen med over- eller underboens lejlighed og skabe et lille byhus? Måske er det uderummet, som er vigtigst, når du ikke bor i gadeplan?

En arkitekt kan hjælpe dig til at tænke helt nye muligheder ind i en lejlighedsombygning, eller hjælpe dig med at få udnyttet alle lejlighedens kubikmeter, hvis en udvidelse ikke er en mulighed.