Billedserie

Smukke gulve til din bolig

Valget af gulvmateriale har ikke kun betydning for æstetikken og helhedsindtrykket i din bolig. Det er samtidig den flade, der slides mest intensivt. Derfor betaler det sig at gøre noget ekstra ud af gulvene, når du bygger om eller nyt. Her får du gode råd og inspiration til dit gulvvalg.

Beton – råt, flot og slidstærkt

Beton er et robust og alsidigt gulvmateriale, der er let at vedligeholde. Gulvet kan indfarves i lige præcis den nuance, du ønsker. Overfladen skal beskyttes med enten voks eller betonforsegler. Er du vild med det matte, rå look, skal du vælge et slebet betongulv.  Du kan også vælge at få gulvet poleret, så det fremstår blankt. I dette hus, tegnet af arkitekt Rasmus Bak, har de smukke betongulve fået selskab af vægge og rumdelere i beton.

Uopslidelige betongulve i entreen

Betongulve kan bruges i alle type rum, og deres hårdhed betyder, at de egner de sig særligt godt på steder med megen trafik fx i entreer og gangarealer. Beton tåler vand og fugt, men før du bruger det i et vådrum, skal du sikre dig, at du overholder lovkravene om vandtætning. Betongulve kan lægges oven på gulvvarme.  

Beton med metalstøv

Betongulvene i dette hus af arkitekt Allan Lorenzen er behandlet med epoxymaling, der er blandet op med bittesmå, glimtende metalstykker. Metallerne blander sig tilfældigt i malingen og danner smukke, changerende mønstre i gulvet. Gulvet hedder Metallufloor og kommer fra UthBronée Gulv & Design.

Levende beton

Beton findes i et utal af spændende blandinger fra de ensartede, rolige og finkornede til de levende med masser af spræl og farvespil. I denne ombygning af arkitekt Erik Nord, står betongulvet nærmest som et lille kunstværk i husets nye tilbygning.    

Tidløs terrazzo

Terrazzo er et ældgammelt håndværk med rødder helt tilbage til oldtidens Grækenland. Er du så heldig at ”arve” et originalt terrazzogulv, kan du give terrazzoen et nyt liv med en slibning og polering. Overfladen kan blive næsten som ny, og du bevarer samtidig husets originalitet.

Selvom denne villa ikke er født med den hvide terrazzo, var arkitekt Anders Barslund ikke i tvivl om at det nye bad skulle forskønnes med et støbt terrazzogulv. Den hvide terrazzo passer perfekt til tidsånden i huset og spiller fint sammen med de olivengrønne vægge og det snedkerfremstillede inventar. Terrazzo er særdeles slidstærkt og kan kombineres med gulvvarme. Tåler dog ikke syre og stærke afkalkningsmidler.

Bæredygtig bambus

Gulvene i dette hus er lavet af bambus, som udover at være en smuk og naturlig gulvbelægning, også et af verdens mest bæredygtige byggematerialer. Bambus vokser lynhurtigt, kan dyrkes uden kunstvanding og uden brug af gødning og insektgifte. Planten har fine jordforbedrende egenskaber og optager fire gange så meget CO2 som almindelige træer. Et bambusgulv har en styrke, der er højere end de hårdeste træsorter fx eg, og er samtidig modstandsdygtigt overfor fugt. Huset er tegnet af arkitekt Rasmus Skaarup.     

Træ gør underværker for akustikken

Trægulve er lydabsorberende og derfor velegnede i rum, hvor der særligt behov for god lyd fx i store køkken-alrum og rum med ekstra højt til loftet. I denne bolig tegnet af arkitekt Rasmus Skaarup har de smukke plankegulve fået selskab af et akustikloft i trælameller, der sikrer en perfekt lyd i det store opholdsrum på førstesal.

70’er typehuset fik klassisk parket

Parketgulve kan lægges i flere mønstre, og særligt sildebensparket kan være en smuk og velvalgt løsning. Massive parketgulve har en lang holdbarhed, fordi det kan slibes mange gange, og fordi de anvendte træsorter ofte er meget hårde. Her har arkitekt Morten Dalsgaard brugt oliebehandlet sildebensparket i massivt egetræ til en gennemgribende modernisering af et ældre parcelhus fra 1970'erne. 

Sølvgrå sildeben

På gulvet i dette køkken tegnet af arkitekt Julie Trier Brøgger er der lagt et nyt sildebensparketgulv i eg. Det klassiske zigzag-mønster ses dog kun diskret på grund af den mørke bejdsning i farven ’ash grey’. Arkitektens gulvforslag giver et flot og anderledes modspil til køkkenets lyse farver.

Bo med sten

Et gulv i natursten har en smuk og levende overflade, der egner sig godt i både nye og ældre boliger. Granit og marmor hører til de mest robuste stentyper, mens de porøse og finkornede som fx sandsten og travertin kræver løbende vedligeholdelses med voks og stenolie. Huset her har været igennem en gennemgribende ombygning, hvor arkitekt Morten Dalsgaard sørgede for at alle gulve blev udskiftet. Samtidig blev der bygget en ny førstesal på huset.  

Tag naturen med i bad

En af de smukkeste natursten er marmor, der findes i et utal af nuancer. I dette badeværelse tegnet af arkitekt Rasmus Bak, er der brugt hvid marmor på både gulve og vægge, og det kræver lidt ekstra i hverdagen. Marmor består nemlig af kalk, og derfor skal du undgå at bruge syreholdige afkalkningsmidler direkte på stenen. Vær i stedet omhyggelig med aftørringen efter hvert bad.

Nemme klinker

Er du typen, der ikke orker at pleje og nusse dine gulve, er klinker det rigtige valg. Klinker er bomstærke, kræver ingen særlig vedligeholdelse og tåler de fleste rengøringsmidler. Udvalget af former, mønstre og farver er enormt og priserne er konkurrencedygtige med naturstensfliser. Gulvfliserne i dette badeværelse tegnet af arkitekt Jesper Korf, har betongulvets skønhed men klinkegulvets robusthed.