Typehus fra 60-70'erne

Typehus fra 60-70'erne

Det klassiske typehus fra 60'erne og 70'erne er den mest almindelig hustype i Danmark og er både elsket og hadet på samme tid. De til tider sjuskede standardløsninger har trukket ned i populariteten, mens det trækker op, at det er relativt nemt at bygge om og føre op til moderne standarder. Hent inspiration og dyk ned i typehusets mange muligheder.

Et hav af parcelhuse skød frem i 60’erne og 70’erne, hvor det pludseligt blev muligt at præfabrikere bygningsdele- og -komponenter. Samtidig efterspurgte den nye middelklasse eget hus og have, hvorfor der hurtigt opstod store samlinger af parcelhuskvarterer rundt om i landet.

I perioden 1960 til 1980 er der cirka bygget 450.000 typehuse. Og hustypen er derfor også det mest almindelige enfamilieshus i Danmark.

Gennem 90'erne og 00'erne dalede typehusets popularitet dog støt. Det ofte gulstenede etplanshus havde et ry som kedelige, grimme og i dårlig kvalitet. Og mange ville gerne have store huse, der signalerede individualitet og personlighed, ligesom vi ser i andre dele af samfundet indenfor forbrug og karriere.

Nu er de gamle typehuse atter efterspurgt. 60'er og 70'er-æstetikken er blevet moderne igen, så sågar Michelin-restauranten Noma har indrettet sine lokaler på Refshalevej med referencer til typehuset.

Samtidig har flere fået øjnene op for hustypens mange muligheder. I modsætning til andre hustyper er kun ydermurene bærende, hvorfor det er let at rive vægge ned og modernisere indvendigt, så boligen kan passe til en moderne families behov. Et aflukket køkken kan derfor forholdsvis nemt blive forvandlet til et lækkert køkkenalrum ligesom den udskældte og mørke pistolgang kan nedlægges eller tilføres mere dagslys.

Vi giver masser af tips og råd her på siden til at få typehuset til at blive din drømmebolig.