Facade

Facader kan bygges i mange forskellige materialer og kombineres på kryds og tværs. Hvilket materiale du vælger, er afgørende for, hvor ofte du skal tænke på vedligeholdelse, reparation og udskiftning.

Skal du bygge nyt hus, bygge til eller vil du ændre udseendet af din nuværende bolig, så er du sikkert i gang med at overveje hvilket facademateriale du vil benytte. Facaden på dit hus er med til at beskytte din bolig mod vind og vejr og i nogle tilfalde vil den også have en betydning for husets stabilitet.

Der findes mange forskellige facadematerialer, som alle har forskellige evner og som kræver forskellig grader af vedligeholdelse.

Når du bygger nyt hus, så er der som regel frit slag, når du skal vælge facade, men det er vigtigt at få på plads relativt hurtigt, da det både har betydning for husets konstruktion, men også for hvilket firma, der kan udføre arbejdet. Vælger du et atypisk facademateriale, er det værd at undersøge på forhånd, hvem der arbejder med materialet, så du ikke pludselig skal ud i dyre håndværksløsninger.

Bygger du til din eksisterende bolig, så tænker du måske i første omgang at facaden skal være i samme materiale som det eksisterende, men afhængigt af udformningen at din tilbygning, så kan det være værd at overveje om du skal skabe en kontrast mellem det nye og det gamle. Det kan gøre med et andet facademateriale. 

Modspillet i facadematerialet kan give spændende og levende udtryk.

Ønsker du helt at skifte facaden, og få et nyt udtryk til dit hus, så er det vigtigt at du er opmærksom på at facaden kan have betydning for husets konstruktion, og derfor kan det i nogle tilfælde være svært at skifte den ud. Eksempelvis kan det være svært at udskifte facaden i et muret hus, da du vil skulle finde alternativer til konstruktionen. Du kan overveje om du i stedet skal pudse facaden eller om  man kan dække noget af den eksisterende facade med et nyt materiale.

Når du vælger facade, skal du også overveje, hvor meget du ønsker at vedligeholde den. Eksempelvis vil en træfacade kun holde sig pæn hvis du sørger for at den jævnligt vedligeholdes efter forskrifterne. Vedligehold er også en udgift, så det er også værd at tænke på, når du skal vælge ny facade.

En arkitekt kan vejlede dig om mulighederne i din bolig og fordele og ulemper ved de forskellige materialer og du kan blive meget klogere på facader og de forskellige facadematerialers evner her på siden.

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.