Murermestervillaen

En robust, enkel og klassisk hustype.
Murermestervillaen er et enfamiliehus baseret på ens byggeprincipper og arkitektoniske standarder
– man kunne også sige, at det er det første rigtige “typehus”.

Bliv klogere på murermestervillaen her

Murermestervillaen havde sin storhedstid i perioden 1910-1935.Denopstod som en modreaktion på 1800-tallets arkitektoniske stilforvirring med græske søjler og krummelurer på velhaver-villaerne, bygget til det bedre borgerskab.

Murermestervillaens planløsning placerer de fine stuer på udstilling mod gaden og funktioner som køkken og værelser mod haven. De er bygget gedigent, solidt og uden fine fornemmelser.

Murermestervillaerne fangede hurtigt an blandt den voksende middelklasse, som ofte bosatte sig i uden om de større byer. De blev som regel opført i halvandet eller to plan i nye villakvarterer med blidt svungne veje og blomstrende haver, inspireret af de engelske havebyer.

Byggeteknisk er husene oftest veludført med solide danske materialer og generelt god byggeskik. Derfra kommer navnet murermestervilla, da villaerne ikke er bygget af en murermester, men er af murermesterkvalitet.

Fordele ved murermestervillaen

  • Selvom villaen har mange år på bagen, tiltaler villaens enkle udtryk og solide karakter mange moderne boligejere.
  • De fleste muremestervillaerne er udført i gode og enkle materiale, som holder længe og forbliver smukke.
  • Det er nemt at rearrangere grundplanen med mere åbne alrum og stuer.

Ulemper ved murermestervillaen

  • Muremestervillaen er ikke vedligeholdelsesfri. Bl.a. vinduer, tag, installationer og fuger i murværket skal ses til med løbende mellemrum.
  • Da muremestervillaen blev opført var det normalt at familiens børn delte ét værelse. Den moderne børnefamilies behov kan derfor være svært at imødekomme.
  • Det kan være udfordrende at lave en tilbygning til villaen, da den i sin form og i sit arkitektoniske udtryk er meget helstøbt og afrundet.

Tidens Tegl

Tegl, eller mursten som vi også kalder dem, har for længst bevist deres værd! De er smukke, vedligeholdelsesfrie, og fyldt med arkitektoniske muligheder både inde og ude. Se med her, hvor vi tager et kig på nogle af vores tids populære tegl.


Reportage: Murermesterens nye kærlighed

Et klassisk rødt murstenshus har fået et smukt skud af dagslys med en moderne glaskarnap. 


Reportage: Fra håndværkertilbud til drømmehus

Pernille og Thomas Hjort ledte efter en mindre bolig, da de ældste i børneflokken på fem var flyttet hjemmefra. Men de endte med et håndværkertilbud, der gav plads til et helt nyt familieliv med firma og udlejning af stueetagen til de voksne børn. Oplev det fantastisk velindrettede hus her.


Sådan laver du en tilbygning til en murermestervilla

Mangler du plads i din murermestervilla, kan det være en fin løsning at bygge en tilbygning. Men hvordan laver man en vellykket tilbygning til det klassiske Bedre byggeskik-hus fra 1915 og 1920’erne? Arkitekt Morten Dalsgaard fra M4 Arkitekter giver her sine bedste råd.


Sådan genkender du murermestervillaen

Drømmer du om en murermestervilla? Murermestervillaen er populær og nogle gange bruges benævnelsen i flæng om villaer i mursten. Derfor giver vi dig her 10 specifikke kendetegn, som du kan holde øje med her. 


Arkitektens råd til murermestervillaen

Arkitekt Anders Barslund har haft sin portion murermestervillaer gennem fingrene, og han kan nemt spotte de klassiske udfordringer i den gedigne hustype. Her giver han sine råd.


Sådan energirenoverer du murermestervillaen

En robust, enkelt og klassisk hustype, der med alderen alligevel kan have udviklet svage punkter, som er værd at kigge på - bl.a. er murermestervillaen oprindelig ikke særlig godt isoleret. Læs med her opg se hvor du ellers kan sætte ind, når du energirenoverer murermestervillaen.