Nybyggeri

Det er en helt særlig oplevelse at se sit hus transformere sig fra drømme inde i hovedet til tegninger på arkitektens bord, for siden at rejse sig på byggepladsen til et rigtigt hjem. Men der er et godt stykke vej fra boligdrømme til drømmebolig.

Se med på siden her, og få masser af inspiration og gode tips før du bygger nyt hus.

Bliv klogere på nybyggeri her

Når du vælger et nybygget hus tegnet af en arkitekt, får du et helt unikt hus, der er skræddersyet efter dine personlige ønsker og behov. Du har stor indflydelse på det færdige resultat, da du er med i alle de vigtige beslutninger. At bygge nyt hus i samarbejde med en arkitekt er en spændende og kreativ proces med  løsninger og idéer, som du måske ikke selv var kommet på.

Arkitekten sørger for, at stilen er gennemført – fra de store linjer og helt ud i detaljen. Arkitekten har et æstetisk og funktionelt overblik samt en byggeteknisk og lovgivningsmæssig viden, som kommer dig til gode. Arkitekten er også uvildig og kan rådgive dig uden økonomiske særinteresser.

Du skal være opmærksom på, at der kan være en større uvished i de indledende faser, da ikke alle detaljer er afklarede fra starten. Det vil sige, at økonomien først ligger fast senere i forløbet.

Du skal også huske, at det er dig, der er prøveballon i et nybygget hus, og det stiller krav

til din forestillingsevne i den indledende fase, hvor huset skitseres, da ingen tidligere har boet med netop den indretning af et hus.

Tips til at få råd til nybyggeri

• Byg lidt men godt. Sæt fokus på kvaliteten og ikke kvantiteten af dine kvadratmeter. Et stort hus er ikke nødvendigvis bedre og mere velfungerende end et mindre – men det er dyrere at bygge.

• Research. Dette gælder især materialer som fliser, gulvplanker, køkken og hvidevarer, hvor du kan spare mange penge, hvis du gør forarbejdet grundigt, indhenter tilbud og ikke er bange for at krejle lidt. Det tager tid, men betaler sig.

• Prioriter! Eksklusive byggematerialer og komplicerede byggetekniske løsninger gør dit husprojekt dyrere. Vælg i stedet billige materialer, fx tagpap på taget og en simpel konstruktion. Så får du også råd til smukke, funktionelle rum, lækkert dagslys og personlige detaljer.


Flere danskere er interesseret i deres boligs arkitektur

Er du en af de knap syv ud af ti danskere, som vægter din boligs arkitektur højt under vedligeholdelse eller ombygning? Så har du prioriteret rigtigt. Det er nemlig vigtigt fra både et investeringsmæssigt og bæredygtigt perspektiv. 


5 huse med afrundede linjer

Skal et hus altid bestå af firkanter og kvadrater? Nej, bestemt ikke. De organiske former hører ikke længere kun til i indretningen men også i selve boligens design. Runde huse bliver nemlig mere og mere populære, og de buede linjer giver da også en hel særlig og utraditionel karakter til huset. 

Vi har samlet fem huse, der både på tegnebrættet og færdigbyggede er et bevis på, at bløde linjer i arkitekturen skaber et flot og effektfuldt udtryk.


Boliger fulde af farver

Er du også træt af boliger, hvor alt er hvidt, gråt og beige? Farver giver kant og løfter dit humør, så hvis du er modig, er der ingen grund til at holde igen med farvepaletten. Vi har samlet nogle af arkitekternes fantastiske farvekombinationer, så du kan blive inspireret til at sætte kulør på din bolig. 


Sådan får du en bæredygtig have

Vi skal vænne os til at tænke principperne for bæredygtighed ind i alle aspekter af vores bolig - også i haven. Og som du kan se her, så behøver det ikke at gøre haven hverken kedeligere eller mere besværlig at passe. Læs med, og få inspiration til hvordan du gør haven smukkere, vildere og mere klimavenlig. 


Reportage: Fra velfriseret villakvarter til vild naturgrund

Efter i en årrække at have boet i et almindeligt parcelhuskvarter faldt ægteparret Kristina og Kristian over den perfekte naturgrund i det midtjyske. De kastede sig helhjertet ind i byggeprocessen, og i dag står de med et unikt, arkitekttegnet hjem, som passer perfekt til familien og den vilde natur i området.


Hvad er Japandi?

Måske er du faldet over det sjove ord før og har undret dig over, hvad det betyder? Ordet, der er en sammentrækningen af japansk og skandinavisk, har i de seneste år været flittigt brugt i relation til boligindretning og afspejler mødet mellem de to landes arkitektur og designtradition. Vi giver dig her et bud på, hvordan du kan indtænke Japandi-tendensen i din boligarkitektur.


Sommehusdrømme på tegnebrættet

Nye tal fra Boligsiden viser, at landets ejendomsmæglere i de første tre måneder af 2021 har solgt 1793 byggegrunde. Det er en stigning på 122 procent fra samme periode i 2020. Går du også med drømme om at bygge sommerhus eller udvide dine nuværende rammer, så giver vi dig her et indblik i, hvad andre danskere drømmer om, når det gælder sommerhuse, og hvad arkitekterne har på tegnebrættet netop nu.


10 atriumgårde der forbinder inde og ude

En atriumgård er et lukket uderum og dermed en perfekt privat oase, der binder inde og ude sammen. Med vinduer ud til atriumgården får du en masse lys ind i boligen uden at lave udstillingsvinduer til naboerne. Måske kan en atriumgård være prikken over i'et i dit nybyggeri? Se 10 fede atriumgårde her. 


Løsninger der giver privatliv i boligen

Er I også flere mennesker under samme tag de fleste timer i døgnet? Siden coronavirussen brød ud har vi opholdt os mere derhjemme, og det er derfor vigtigere end nogensinde at have nogle hyggelige zoner og kroge i boligen, hvor du kan stresse af med en god kop kaffe. Bliv inspireret af arkitektegnede hemse, alkover og annekser, der giver en følelse af privatliv. 


Tidens Tegl

Tegl, eller mursten som vi også kalder dem, har for længst bevist deres værd! De er smukke, vedligeholdelsesfrie, og fyldt med arkitektoniske muligheder både inde og ude. Se med her, hvor vi tager et kig på nogle af vores tids populære tegl. 


70'er arkitektur i ny forklædning

Listelofter, hessian, brune badeværelser og pang på farverne. Det er sådan vi husker boligerne fra 1970'erne. Elsket af nogle og hadet af andre. Men ikke desto mindre er 1970'ernes arkitektur populær igen. Se med her, hvor vi har samlet arkitekternes bedste bud på en moderne fortolkning af 70'ernes (og lidt af 60'ernes) arkitektur.


Tag testen: Har du brug for en arkitekt?

Få lynhurtigt svar på, om du vil have gavn af hjælp fra en arkitekt. Vi giver samtidig konkrete tips til, hvordan du kommer godt fra start med dit byggeprojekt.


4 arkitekters bedste råd til at bygge med genbrug

Nybyggeri og renovering af boliger er skyld i godt 20% af Danmarks samlede CO2-udledning, mens 35% af landets affald kommer fra byggeriet. Du bør derfor overveje dine muligheder for at genbruge byggematerialer, når du bygger om, til eller helt nyt. Få arkitekternes bedste råd her.


Skal du bygge nyt? Se her, hvor langt 3,5 mio. kr. rækker

Du har 3,5 millioner kroner at bygge et nyt hus for, men hvor langt rækker det egentlig? Vi har fundet to huse til 3 - 3,5 millioner kroner og spurgt arkitekterne bag, hvordan pengene er brugt her.


Er din bolig pæn nok til de næste generationer?

Hvorfor bliver forholdsvis nye huse revet ned, mens andre holder i langt over hundrede år? Ofte handler det om æstetik, siger to arkitekter, der derfor opfordrer dig til virkelig at gøre dig umage, når du bygger nyt, om eller til.  Bliv klogere her.


Sådan forbereder du dig til mødet med arkitekten

Der er flere ting, du med fordel bør tænke over, inden du møder op til det indledende møde med arkitekten. Blandt andet din økonomi. Bliv klogere på, hvordan du bliver klar til det første møde med arkitekten her.


Moderne landidyl

Landidyl behøver slet ikke at indbefatte stråtag og gamle lavloftede huse! Her kan du se 4 huse, der viser det moderne landliv, hvor relationen til omgivelserne og naturen fortsat er i højsæde, men hvor man ønsker at give et nyt bud på landstedets udtryk. 


Bygger du for stort?

Vi bygger større og større. Siden 1956 er størrelsen på et nybygget parcelhus næsten fordoblet. Men har du egentlig brug for så meget plads, spørger to arkitekter, der her giver dig tips og råd til, hvordan du bygger mindre og bedre. Både for din egen, boligens og klimaets skyld. Se deres råd HER


Reportage: Arkitekttegnet på budget

Familien drømte om et arkitekttegnet hus i 50’er-stil, men pengene var små. Arkitekt Rasmus Skaarup effektiviserede derfor planløsningen, så budgettet til sidst kunne række. I dag bor familien derfor i et hus uden gangareal. Se mere fra huset HER. 


5 typiske fejl, når du bygger nyt hus. Sådan undgår du dem

At bygge et helt nyt hus er et forvirrende puslespil med komplicerede beslutninger, flyvske drømme og benhårde prioriteringer, der gerne skal ende med det perfekte hus. Nogle fejltagelser ser vi og arkitekterne oftere end andre. Læs med her og undgå de 5 værste byggebrølere.


Reportage: Ny funkis med sjæl som et ældre hus

Med nicher, kroge og et gennemført farve- og materialevalg er det lykkes arkitekt Jan Smidt Andreasen og hans hustru Mia Maia Smidt at give deres nybyggede funkisvilla den varme og sjæl, som et ældre hus ellers kun kan have det. Se mere fra huset HER. 


Nyt hus - nyt køkken

I dit nye hjem vil køkkenet helt sikkert blive et samlingssted for hele familien. Få tips, tricks og inspiration til dit nye køkken i vores store tema om køkkener lige HER.


Reportage: Råt til lyst

Familien Philipsens boomerangformede betonhus ligger på en bakketop fra istiden ved Ikast. Fortiden viger nu pladsen for en arkitektur og indretning med internationalt format og fremsyn. Se mere fra betonhuset HER.


3 nybyggede huse til 3 forskellige priser

Det kan være svært at gennemskue, hvorfor et hus koster, som det gør. Og hvorfor nogle huse er dyere end andre. Vi har derfor bedt tre arkitekter, der har tegenet tre forskellige huse til tre forskellige priser forklare, hvorfor husene har kostet henholdsvis 2,5 millioner, 3,5 millioner og 5,5 millioner kroner. Bliv klogere på prissætningen af huse HER. 


Styr du økonomien, når du bygger nyt

Udgiften til et nyt hus er en kæmpe investering og budgettet kan hurtigt løbe løbsk, hvis du ikke fra start har lagt et godt fundament med et budget. Få mere af vide HER.


Reportage: Selvbygget er velbygget

Den store container ud mod vejen vidner stadig om en tid med bygge­rod og midler­tidige løsninger, men Familien Lauth er for længst faldet til i deres selv­byggede hus, der alle­rede har lagt rum til flere festlige sammen­komster. Kig med indenfor HER.


Arkitektens råd til nybyggeri

Arkitekt Jan Smidt Andreasen fra A1 Tegnestue har tegnet mange huse i sin tid som arkitekt. HER får du hans bedste råd.


Find den rigtige grund til dit nye hus

Det kan være sin sag at se sit nye hus for sig på en kedelig pløjemark eller et goldt frimærke i en forstad. Ikke desto mindre kan netop det stykke jord blive det sted, du og din familie skal bo de næste mange år. HER får du gode råd om, hvor og hvordan du finder den helt rigtige grund til dit drømmehus.


Reportage: Lyset strømmer ind alle vegne

En fredet skov og regler for højden på huset var i vejen, da Camilla og Jesper skulle bygge nyt hus. Men med hjælp fra en dygtig arkitekt, fik familien vendt grundens begrænsninger til fordele. Se det fine resultat HER.


Reportage: Maritim livsnyderbolig ved Lillebælt

Villa P hedder huset, hvis bærende konstruktion er formet som bogstavet og dermed lader halvdelen af boligen være gennemsigtig, så den betagende udsigt over vandet er intakt fra ankomstsiden af bygningen. Kig med indenfor HER.


Reportage: Maison Grand Danois

Når et hus går ned af bakke, lyder det ikke umiddelbart som en god fidus – men i Susanne og Sørens tilfælde blev det den perfekte løsning på deres pladsproblemer. Ved at rive et lille, gammelt hus ned på toppen af grunden og bygge et nyt og større i bunden fik de plads nok til familien på seks og en Grand Danois! Se mere HER.


Reportage: Arkitektens opgraderede typehus

Børnefamilien faldt prompte for arkitekt Werner Mathies’ hus og fik bygget deres egen luksusudgave i mursten og med nogle ekstra kvadratmeter. Især husets enkle linjer tiltalte dem, og de nyder nu hver dag at komme hjem til et hus fuld af lys, luft og varme. Se mere HER.


Reportage: Grunden formede huset

Udsigt til Aarhus Bugt, en V-formet byggegrund og et ungt par, der sværmer for 70’ernes arkitektur. Det er den cocktail, der har modelleret Villa V, et moderne hus, som bærer videre på gode danske byggetraditioner. Se flere billeder HER.


Arkitekter: Sådan bygger du på en skæv grund

Vender din byggegrund på skrå eller har den en helt umulig form? Byggegrunde kan have mange skævheder, men det behøver ikke at gøre dem dårligere, bare du får den rette hjælp til at gribe det rigtigt an. Det kan en arkitekt hjælpe dig med. Se tre forskellige huse HER, der er bygget til en skæv grund og få arkitekternes bedste råd.


Reportage: Skulpturel svævebolig

Usman og Isma Syed sværger til nordisk minimalisme og dansk design. Størrelserne smelter elegant sammen i deres arkitekttegnede hus, hvor både trappen og terrassen svæver. Se flere billeder fra svæveboligen HER.


Sænk aktivt din varmeregning med et passivhus

Spar på el og varme, og tag ansvar for miljøet med et supertæt og velisoleret isoleret passivhus, der genbruger sin egen varme. Læs med HER, hvor en ekspert i Passiv-huse, arkitekt Olav Langenkamp, fortæller om den energibesparende hustype.


Reportage: Liebhaveri i vandkanten

På en skrånende grund direkte ned til Øresund ligger liebhavervillaen Casa Macaw. Den enestående villa har en fantastisk udsigt over vandet og emmer af luksus. Her har arkitekten skabt de optimale rammer om familiens hverdag og arbejdsliv. Kom med indenfor i en af Danmarks mest eksklusive boliger og læs arkitektens tanker om liebhaveri. 


En lille perle i de nordjyske klitter

For ægteparret Gitte og Per var small living ikke et bevidst valg. Men en køretur i klitterne ved Pandrup i det nordjyske endte med, at de forelskede sig hovedkulds i naturen og roen omkring en grund, der kun tillader et sommerhus på 65 kvadratmeter. Her har de siden bygget det perfekte tilflugtssted, hvor de lader op langt væk fra en travl hverdag.


7 veje til en bæredygtig bolig

Det behøver langt fra være en uoverkommelig opgave at tænke bæredygtigt, når du bygger. Vi har fundet 7 ting - fra husets ydre til dets indre, du kan prioritere, hvis du vil bygge med lysegrøn samvittighed.


Få en gratis guide til dit byggeprojekt

Vi har samlet de vigtigste råd til dit byggeprojekt i samarbejde med arkitekterne i Danske BoligArkitekter. Få den her!


Arkitekttegnet VS. typehus - her er forskellen

Skal du bygge nyt? Så har du måske allerede overvejet muligheden for at købe et typehus. Men hvad får du egentlig, når du indgår et samarbejde med en typehusproducent, og er der virkelig den store forskel på et arkitekttegnet hus og et typehus? Vi giver dig svarene HER.


Sådan former grunden dit hus

Lokalplaner, servitutter, fredningslove, jordbundsforhold og grundens form har alle indflydelse på hvilket type hus, du kan bygge. Men spændende ting kan opstå i de skæveste rammer. Læs her, hvordan grunden er med til at forme dit hus.


Reportage: A-huset i Agger

Arkitekt Søren Sarup er forført af vesterhavsbyen Agger. Og det kan ses på hans smukt A-formede sommerhus, der sætter det brusende klitlandskab ind i den helt rigtige minimalistiske og rå ramme. Se mere fra A-huset HER.


Vælg et arkitekttegnet typehus og få det bedste fra begge verdener

Flere arkitekter har udviklet deres eget typehuskoncept, der kombinerer det bedste fra begge verdener: Typehusenes økonomiske tryghed og hurtige byggeri og arkitekternes sans for rum og afgørende detaljer. Se fem spændende typehuskoncepter fra arkitekterne her.


Reportage: Moderne kube med stoflighed

Mantraet for ejerne var at bygge innovativt og moderne og frem for alt skabe hyggelige leverum i deres nye, store hus. Med hjælp fra arkitekt Rasmus Bak, naturmaterialer og rum i rummet er visionen lykkedes. Læs, og se flere billeder fra huset HER. 


Jeg en gård mig bygge vil

Den klassiske gård behøver slet ikke at mangle moderne komfort. Vi giver dig her 6 eksempler på hvordan en arkitekt kan forene de klassiske udtryk såsom stråtag og hestestal med moderne byggeskik og fornødenheder. 


Reportage: Arkitekttegnet til typehus-pris

Familien havde slet ikke i tankerne, at en arkitekt kunne tegne et hus til dem, som de kunne betale. Men arkitekten Rasmus Skaarup fik dem på andre tanker. Familien har fået et mere personligt hus, hvor der er lagt vægt på god arkitektur i stedet for mange kvadratmeter. Se mere HER.


Parkér med manér

Garagen og carporten er en vigtig del af dit hus’ ydre. Tænk derfor pladsen til bilen med, når du bygger. Se 8 flotte carporte og garager fra vores arkitekter HER.


Sådan prioriterer du, når du bygger nyt

At bygge et hus er et stort projekt, og det kan være svært altid at holde fokus og prioritere hvad der er vigtigst. Vi giver dig HER en opskrift på hvordan du kan prioritere byggeprocessen og dine valg.


Reportage: Varme og intimitet i vinkelhuset

Hun finder på, han bygger, og begge er de fulde af gå på-mod. Så da et selvbyggede typehus blev alt for kedeligt, kastede parret bag dette nybyggeri sig ud i et nyt byggeprojekt – men denne gang med hjælp fra en arkitekt. Det gav mod til realiseringen af egne idéer, og resultatet taler for sig selv: Et hus med masser af intimitet og personlighed. Se mere HER.


Badekar, brus og toilet

Dit nye hus kan ikke undvære dem! Men hvordan får du dit nye badeværelse til at være indbydende og samtidigt optimeret til jeres families behov. Vi har samlet alt der er værd at vide om badeværelser i vores store tema om bad lige her. 


Reportage: Lys og lyng helt ind i stuen

Forestil dig et hus, der glider i ét med naturen. Som åbner op for lyset, lyngen og havudsigten – og motiverer til et ferieliv, hvor familien og omgivelserne er det vigtige. Præcist sådan et hus har arkitekt Lotte Elkiær tegnet til en familie i Rørvig. Ny nordisk arkitektur, når det er allerbedst. Oplev det HER.


Reportage: Moderne funkis med fjordudsigt

Et pensionistpar fik deres arkitektdatter til at tegne et moderne, praktisk og energirigtigt hus, som allerede er blevet belønnet med en arkitekturpris. Se mere fra huset HER.


Trin for trin: Sådan bygger du nyt hus

Det kan virke som et uigennemskueligt mysterium at finde hoved og hale i et byggeprojekt. For hvordan kommer man fra de første spæde ideer til et færdigt og vellykket hus? HER får du hjælp til den svære kronologi i dit byggeprojekt.   


Reportage: Den sorte lade i skoven

Hvordan ser en klassisk amerikansk lade ud i skandinavisk version? Familien her havde forelsket sig i en unik naturgrund med egen skov og drømte om et træhus, inspireret af de simple lader, man kender fra USA. Arkitekt Lars Bo Poulsen gav dem et hus med højt til loftet i mere end én forstand. Se flere billeder HER.


Gå helt i detaljen og få den fedeste bolig

Tænker du på at bygge nyt? Måske ved du allerede hvor du skal bygge og har styr på de overordnede behov for kvadratmeter. Men hvad med detaljerne? Alle de ting, der gør boligen fed at bo i, får den til at være et hjem og skille sig ud fra mængden. Vi har samlet et stort tema, som guider dig i alt lige fra akustik og lofter til indbyggede møbler og farver. Få masser ideer til dit nybyggeri lige HER.


6 klassiske brølere, når du bygger nyt og renoverer

Det er de samme fejl, der bliver lavet igen og igen - både af dig og håndværkerne. Vi har derfor samlet til bunke og fundet 6 typiske byggebrølere, så du og alle andre for en gangs skyld ikke falder i. Læs med HER og undgå søvnløse nætter med mareridt om byggeskader og store ekstraregninger. 


Reportage: Arkitektens private legeplads

Da arkitekt Rasmus Bak skulle tegne sit eget sommerhus, så han det som en oplagt mulighed for at lege med balancen mellem stram minimalisme og blød hjemlighed. Kig med indenfor i det rå, men hyggelige sommerhus. Se mere HER.


Reportage: Arkitekttegnet træhus giver seniorlivet ro og naturoplevelser

Natur, fred og ingen ubrugte kvadratmeter med tomme børneværelser. Pensionistparret Anni og Max Øhrberg nyder livet i deres nybyggede træhus, der passer præcis til deres liv og behov lige nu. Se flere billeder HER.


Bind inde og ude sammen

Bliver haven en eftertanke i dit nye hus? Hvis du tænker dine uderum med fra start, når du planlægger at bygge nyt, så får du meget mere ud af din bolig hele året. Vi har samlet en masse gode tanker og inspiration til alt lige fra terrasser til haveleg og udekøkkener i vores tema om haven og uderum. Du finder teamet HER.


Reportage: Sommerhus med udsigt direkte fra kanten af badekarret

Det var en mangeårig drøm, der blev til virkelighed, da Sune Dupont fik fat i en sommerhusgrund lige ud til Roskilde Fjord. Men først da han ringede til arkitekt Rasmus Skaarup gik udsigtskabalen op. I dag kan han og familien derfor nyde det blå fjordvand fra de helt rigtig rum. Se mere HER.


Reportage: Sommerhus i vifteform

Hvordan bygger man et lyst og spændende sommerhus på en ujævn og lidt ordinær grund, der er omgivet af høje træer? Arkitekt Charles Bessard tog udfordringen op og tegnede en løsning, der er lige så flot og nyskabende, som den er praktisk og anvendelig. Se mere HER.


Reportage: Som et skib i landskabet

Den klarer vi da selv! Sådan tænkte Pia og Jakob Kjellberg i første omgang, da de skulle bygge et hus på deres grund ved vandet i Hvidovre. Men trods ihærdige forsøg på selv at tegne drømmehuset, eller finde et typehus, der passede, blev det arkitekterne Nørkær + Poulsen, der ramte plet i de allerførste skitser til Villa Kjellberg. Se mere HER.


Reportage: Arkitektens genistreg gav uventet udsigt

”Han gav os alt det, vil ville have – selv om vi ikke vidste, hvad det var.” Sådan opsummerer familien, hvad de fik ud af at få arkitekt Rune Dybkjær til at tegne et hus med masser af skæve vinkler, lys og overraskelser i Tranbjerg uden for Aarhus. Se mere HER.


Reportage: Hus og landskab i skøn harmoni

Sommerhuset putter sig fint i klitlandskabet ved Vesterhavet, men ejerne måtte igennem en lang og sej kamp med myndighederne, før de fik lov til at bygge et hus efter deres hjerte. Se mere HER.


Reportage: Det aktive passivhus

Byg tæt, byg småt, byg klogt! Byg som Sofie og Peter Thrane-Nielsen og få et passivhus, hvor varmeregnskab og vedligeholdelseskrav er noget nær nul. Se mere HER.


Gratis E-magasin

Vi har samlet en masse gode tanker om nybyggeri i vores gratis E-magasin BYG NYT. Find det her.