Nybyggeri

Det er en helt særlig oplevelse at se sit hus transformere sig fra drømme inde i hovedet til tegninger på arkitektens bord, for siden at rejse sig på byggepladsen til et rigtigt hjem. Men der er et godt stykke vej fra boligdrømme til drømmebolig.

Se med på siden her, og få masser af inspiration og gode tips før du bygger nyt hus.

Bliv klogere på nybyggede huse her

Når du vælger et nybygget hus tegnet af en arkitekt, får du et helt unikt hus, der er skræddersyet efter dine personlige ønsker og behov. Du har stor indflydelse på det færdige resultat, da du er med i alle de vigtige beslutninger. At bygge nyt hus i samarbejde med en arkitekt er en spændende og kreativ proces med  løsninger og idéer, som du måske ikke selv var kommet på.

Arkitekten sørger for, at stilen er gennemført – fra de store linjer og helt ud i detaljen. Arkitekten har et æstetisk og funktionelt overblik samt en byggeteknisk og lovgivningsmæssig viden, som kommer dig til gode. Arkitekten er også uvildig og kan rådgive dig uden økonomiske særinteresser.

Du skal være opmærksom på, at der kan være en større uvished i de indledende faser, da ikke alle detaljer er afklarede fra starten. Det vil sige, at økonomien først ligger fast senere i forløbet.

Du skal også huske, at det er dig, der er prøveballon i et nybygget hus, og det stiller krav

til din forestillingsevne i den indledende fase, hvor huset skitseres, da ingen tidligere har boet med netop den indretning af et hus.

Tips til at få råd til nybyggeri

• Byg lidt men godt. Sæt fokus på kvaliteten og ikke kvantiteten af dine kvadratmeter. Et stort hus er ikke nødvendigvis bedre og mere velfungerende end et mindre – men det er dyrere at bygge.

• Research. Dette gælder især materialer som fliser, gulvplanker, køkken og hvidevarer, hvor du kan spare mange penge, hvis du gør forarbejdet grundigt, indhenter tilbud og ikke er bange for at krejle lidt. Det tager tid, men betaler sig.

• Prioriter! Eksklusive byggematerialer og komplicerede byggetekniske løsninger gør dit husprojekt dyrere. Vælg i stedet billige materialer, fx tagpap på taget og en simpel konstruktion. Så får du også råd til smukke, funktionelle rum, lækkert dagslys og personlige detaljer.


Reportage: Arkitekttegnet på budget

Familien drømte om et arkitekttegnet hus i 50’er-stil, men pengene var små. Arkitekt Rasmus Skaarup effektiviserede derfor planløsningen, så budgettet til sidst kunne række. I dag bor familien derfor i et hus uden gangareal. Se mere fra huset HER. 


5 typiske fejl, når du bygger nyt hus. Sådan undgår du dem

At bygge et helt nyt hus er et forvirrende puslespil med komplicerede beslutninger, flyvske drømme og benhårde prioriteringer, der gerne skal ende med det perfekte hus. Nogle fejltagelser ser vi og arkitekterne oftere end andre. Læs med her og undgå de 5 værste byggebrølere.


Reportage: Ny funkis med sjæl som et ældre hus

Med nicher, kroge og et gennemført farve- og materialevalg er det lykkes arkitekt Jan Smidt Andreasen og hans hustru Mia Maia Smidt at give deres nybyggede funkisvilla den varme og sjæl, som et ældre hus ellers kun kan have det. Se mere fra huset HER. 


Nyt hus - nyt køkken

I dit nye hjem vil køkkenet helt sikkert blive et samlingssted for hele familien. Få tips, tricks og inspiration til dit nye køkken i vores store tema om køkkener lige HER.


Reportage: Råt til lyst

Familien Philipsens boomerangformede betonhus ligger på en bakketop fra istiden ved Ikast. Fortiden viger nu pladsen for en arkitektur og indretning med internationalt format og fremsyn. Se mere fra betonhuset HER.


Styr du økonomien, når du bygger nyt

Udgiften til et nyt hus er en kæmpe investering og budgettet kan hurtigt løbe løbsk, hvis du ikke fra start har lagt et godt fundament med et budget. Få mere af vide HER.


Reportage: Selvbygget er velbygget

Den store container ud mod vejen vidner stadig om en tid med bygge­rod og midler­tidige løsninger, men Familien Lauth er for længst faldet til i deres selv­byggede hus, der alle­rede har lagt rum til flere festlige sammen­komster. Kig med indenfor HER.


Arkitektens råd til nybyggeri

Arkitekt Jan Smidt Andreasen fra A1 Tegnestue har tegnet mange huse i sin tid som arkitekt. HER får du hans bedste råd.


Find den rigtige grund til dit nye hus

Det kan være sin sag at se sit nye hus for sig på en kedelig pløjemark eller et goldt frimærke i en forstad. Ikke desto mindre kan netop det stykke jord blive det sted, du og din familie skal bo de næste mange år. HER får du gode råd om, hvor og hvordan du finder den helt rigtige grund til dit drømmehus.


Reportage: Lyset strømmer ind alle vegne

En fredet skov og regler for højden på huset var i vejen, da Camilla og Jesper skulle bygge nyt hus. Men med hjælp fra en dygtig arkitekt, fik familien vendt grundens begrænsninger til fordele. Se det fine resultat HER.


Reportage: Maritim livsnyderbolig ved Lillebælt

Villa P hedder huset, hvis bærende konstruktion er formet som bogstavet og dermed lader halvdelen af boligen være gennemsigtig, så den betagende udsigt over vandet er intakt fra ankomstsiden af bygningen. Kig med indenfor HER.


Reportage: Maison Grand Danois

Når et hus går ned af bakke, lyder det ikke umiddelbart som en god fidus – men i Susanne og Sørens tilfælde blev det den perfekte løsning på deres pladsproblemer. Ved at rive et lille, gammelt hus ned på toppen af grunden og bygge et nyt og større i bunden fik de plads nok til familien på seks og en Grand Danois! Se mere HER.


Reportage: Arkitektens opgraderede typehus

Børnefamilien faldt prompte for arkitekt Werner Mathies’ hus og fik bygget deres egen luksusudgave i mursten og med nogle ekstra kvadratmeter. Især husets enkle linjer tiltalte dem, og de nyder nu hver dag at komme hjem til et hus fuld af lys, luft og varme. Se mere HER.


Reportage: Grunden formede huset

Udsigt til Aarhus Bugt, en V-formet byggegrund og et ungt par, der sværmer for 70’ernes arkitektur. Det er den cocktail, der har modelleret Villa V, et moderne hus, som bærer videre på gode danske byggetraditioner. Se flere billeder HER.


Arkitekter: Sådan bygger du på en skæv grund

Vender din byggegrund på skrå eller har den en helt umulig form? Byggegrunde kan have mange skævheder, men det behøver ikke at gøre dem dårligere, bare du får den rette hjælp til at gribe det rigtigt an. Det kan en arkitekt hjælpe dig med. Se tre forskellige huse HER, der er bygget til en skæv grund og få arkitekternes bedste råd.


Reportage: Skulpturel svævebolig

Usman og Isma Syed sværger til nordisk minimalisme og dansk design. Størrelserne smelter elegant sammen i deres arkitekttegnede hus, hvor både trappen og terrassen svæver. Se flere billeder fra svæveboligen HER.


Sænk aktivt din varmeregning med et passivhus

Spar på el og varme, og tag ansvar for miljøet med et supertæt og velisoleret isoleret passivhus, der genbruger sin egen varme. Læs med HER, hvor en ekspert i Passiv-huse, arkitekt Olav Langenkamp, fortæller om den energibesparende hustype.


Reportage: Det aktive passivhus

Byg tæt, byg småt, byg klogt! Byg som Sofie og Peter Thrane-Nielsen og få et passivhus, hvor varmeregnskab og vedligeholdelseskrav er noget nær nul. Se mere HER.


Gratis E-magasin

Vi har samlet en masse gode tanker om nybyggeri i vores gratis E-magasin BYG NYT. Find det her.


Reportage: Arkitekttegnet træhus giver seniorlivet ro og naturoplevelser

Natur, fred og ingen ubrugte kvadratmeter med tomme børneværelser. Pensionistparret Anni og Max Øhrberg nyder livet i deres nybyggede træhus, der passer præcis til deres liv og behov lige nu. Se flere billeder HER.


Arkitekttegnet VS. typehus - her er forskellen

Skal du bygge nyt? Så har du måske allerede overvejet muligheden for at købe et typehus. Men hvad får du egentlig, når du indgår et samarbejde med en typehusproducent, og er der virkelig den store forskel på et arkitekttegnet hus og et typehus? Vi giver dig svarene HER.


Den vigtige rådgivning fra arkitekten

Mange ved slet ikke, hvordan en arkitekt kan hjælpe, når der skal bygges nyt. Er de ikke bare, lidt hovski-snovski kunstnertyper, der snakker volapyk og vil tegne store præstigefyldte byggerier? Måske i bedste fald et fordyrende led? Overhovedet ikke!

Du kan blive meget klogere på, hvorfor det er så vigtigt med den rette rådgivning, når du bygger, HER. 


Sådan former grunden dit hus

Lokalplaner, servitutter, fredningslove, jordbundsforhold og grundens form har alle indflydelse på hvilket type hus, du kan bygge. Men spændende ting kan opstå i de skæveste rammer. Læs her, hvordan grunden er med til at forme dit hus.


Reportage: A-huset i Agger

Arkitekt Søren Sarup er forført af vesterhavsbyen Agger. Og det kan ses på hans smukt A-formede sommerhus, der sætter det brusende klitlandskab ind i den helt rigtige minimalistiske og rå ramme. Se mere fra A-huset HER.


3 nybyggede huse til 3 forskellige priser

Det kan være svært at gennemskue, hvorfor et hus koster, som det gør. Og hvorfor nogle huse er dyere end andre. Vi har derfor bedt tre arkitekter, der har tegenet tre forskellige huse til tre forskellige priser forklare, hvorfor husene har kostet henholdsvis 2,5 millioner, 3,5 millioner og 5,5 millioner kroner. Bliv klogere på prissætningen af huse HER. 


Reportage: Moderne kube med stoflighed

Mantraet for ejerne var at bygge innovativt og moderne og frem for alt skabe hyggelige leverum i deres nye, store hus. Med hjælp fra arkitekt Rasmus Bak, naturmaterialer og rum i rummet er visionen lykkedes. Læs, og se flere billeder fra huset HER. 


Reportage: Arkitekttegnet til typehus-pris

Familien havde slet ikke i tankerne, at en arkitekt kunne tegne et hus til dem, som de kunne betale. Men arkitekten Rasmus Skaarup fik dem på andre tanker. Familien har fået et mere personligt hus, hvor der er lagt vægt på god arkitektur i stedet for mange kvadratmeter. Se mere HER.


Parkér med manér

Garagen og carporten er en vigtig del af dit hus’ ydre. Tænk derfor pladsen til bilen med, når du bygger. Se 8 flotte carporte og garager fra vores arkitekter HER.


Sådan prioriterer du, når du bygger nyt

At bygge et hus er et stort projekt, og det kan være svært altid at holde fokus og prioritere hvad der er vigtigst. Vi giver dig HER en opskrift på hvordan du kan prioritere byggeprocessen og dine valg.


Reportage: Varme og intimitet i vinkelhuset

Hun finder på, han bygger, og begge er de fulde af gå på-mod. Så da et selvbyggede typehus blev alt for kedeligt, kastede parret bag dette nybyggeri sig ud i et nyt byggeprojekt – men denne gang med hjælp fra en arkitekt. Det gav mod til realiseringen af egne idéer, og resultatet taler for sig selv: Et hus med masser af intimitet og personlighed. Se mere HER.


Reportage: Lys og lyng helt ind i stuen

Forestil dig et hus, der glider i ét med naturen. Som åbner op for lyset, lyngen og havudsigten – og motiverer til et ferieliv, hvor familien og omgivelserne er det vigtige. Præcist sådan et hus har arkitekt Lotte Elkiær tegnet til en familie i Rørvig. Ny nordisk arkitektur, når det er allerbedst. Oplev det HER.


QUIZ: Arkitekttegnet eller typehus?

Det første valg du skal træffe, når du bygger nyt hus, er om det skal være et typehus eller et arkitekttegnet hus. Hvad der er det rigtige for dig? Test dig selv, og se, hvilken løsning, der passer bedst til dig.


Reportage: Moderne funkis med fjordudsigt

Et pensionistpar fik deres arkitektdatter til at tegne et moderne, praktisk og energirigtigt hus, som allerede er blevet belønnet med en arkitekturpris. Se mere fra huset HER.


Trin for trin: Sådan bygger du nyt hus

Det kan virke som et uigennemskueligt mysterium at finde hoved og hale i et byggeprojekt. For hvordan kommer man fra de første spæde ideer til et færdigt og vellykket hus? HER får du hjælp til den svære kronologi i dit byggeprojekt.   


Reportage: Den sorte lade i skoven

Hvordan ser en klassisk amerikansk lade ud i skandinavisk version? Familien her havde forelsket sig i en unik naturgrund med egen skov og drømte om et træhus, inspireret af de simple lader, man kender fra USA. Arkitekt Lars Bo Poulsen gav dem et hus med højt til loftet i mere end én forstand. Se flere billeder HER.


Gå helt i detaljen og få den fedeste bolig

Tænker du på at bygge nyt? Måske ved du allerede hvor du skal bygge og har styr på de overordnede behov for kvadratmeter. Men hvad med detaljerne? Alle de ting, der gør boligen fed at bo i, får den til at være et hjem og skille sig ud fra mængden. Vi har samlet et stort tema, som guider dig i alt lige fra akustik og lofter til indbyggede møbler og farver. Få masser ideer til dit nybyggeri lige HER.


6 klassiske brølere, når du bygger nyt og renoverer

Det er de samme fejl, der bliver lavet igen og igen - både af dig og håndværkerne. Vi har derfor samlet til bunke og fundet 6 typiske byggebrølere, så du og alle andre for en gangs skyld ikke falder i. Læs med HER og undgå søvnløse nætter med mareridt om byggeskader og store ekstraregninger. 


Reportage: Arkitektens private legeplads

Da arkitekt Rasmus Bak skulle tegne sit eget sommerhus, så han det som en oplagt mulighed for at lege med balancen mellem stram minimalisme og blød hjemlighed. Kig med indenfor i det rå, men hyggelige sommerhus. Se mere HER.


Bind inde og ude sammen

Bliver haven en eftertanke i dit nye hus? Hvis du tænker dine uderum med fra start, når du planlægger at bygge nyt, så får du meget mere ud af din bolig hele året. Vi har samlet en masse gode tanker og inspiration til alt lige fra terrasser til haveleg og udekøkkener i vores tema om haven og uderum. Du finder teamet HER.


Reportage: Arkitekternes ”togvogn” i træ og beton

Arkitektparret Rasmus og Viviana Iversen begik en lille genistreg, da de på en grund på kun 500 kvadratmeter fik plads til et hus på i alt 248 kvadratmeter. Løsningen var et hus i tre plan bygget i så miljøvenlige materialer som muligt. Se mere HER.


Reportage: Som et skib i landskabet

Den klarer vi da selv! Sådan tænkte Pia og Jakob Kjellberg i første omgang, da de skulle bygge et hus på deres grund ved vandet i Hvidovre. Men trods ihærdige forsøg på selv at tegne drømmehuset, eller finde et typehus, der passede, blev det arkitekterne Nørkær + Poulsen, der ramte plet i de allerførste skitser til Villa Kjellberg. Se mere HER.


Reportage: Arkitektens genistreg gav uventet udsigt

”Han gav os alt det, vil ville have – selv om vi ikke vidste, hvad det var.” Sådan opsummerer familien, hvad de fik ud af at få arkitekt Rune Dybkjær til at tegne et hus med masser af skæve vinkler, lys og overraskelser i Tranbjerg uden for Aarhus. Se mere HER.


Reportage: Sommerhus i vifteform

Hvordan bygger man et lyst og spændende sommerhus på en ujævn og lidt ordinær grund, der er omgivet af høje træer? Arkitekt Charles Bessard tog udfordringen op og tegnede en løsning, der er lige så flot og nyskabende, som den er praktisk og anvendelig. Se mere HER.


Reportage: Hus og landskab i skøn harmoni

Sommerhuset putter sig fint i klitlandskabet ved Vesterhavet, men ejerne måtte igennem en lang og sej kamp med myndighederne, før de fik lov til at bygge et hus efter deres hjerte. Se mere HER.